Annons

Höga krav från västsvenska privatvärdar

Göteborg Årets hyresförhandlingar i Göteborg har dragit igång. Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna GFR vill se hyreshöjningar på 3,5 procent. ”Orimligt” svarar Hyresgästföreningen.

De senaste årens hyreshöjningar i Göteborg har varit alldeles för låga sett till den övriga samhällsekonomin. När arbetslösheten minskar och inkomsterna för hushållen ökar måste även hyran göra det i högre grad. Det anser Fastighetsägarna GFR.

Lars Stjernfelt.

Lars Stjernfelt är organisationens affärschef.

– Vi har tittat på utvecklingen framåt, hur ser Riksbankens och Konjunkturinstitutets prognoser ut? De senaste två åren har hyreshöjningarna i Göteborg varit lägre än inflationen, alltså i praktiken realsänkningar av hyran. Över tid kan man inte skriva sådana avtal, det riskerar hyresrättens framtid, säger Lars Stjernfelt.

Nationellt kräver ni 2,5 – 3,5 procent. Hur kommer det sig att ni lägger er på den högre siffran i Göteborg?

– Göteborg är en stor stad där hyresgästerna kan hantera den högre höjningen. De senaste tio åren har vi haft lägre höjning här än både i Stockholm och Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gruppen hyresgäster har inte alls haft lika stora inkomstökningar som hushållen i stort, enligt Hyresgästföreningen. Vad anser ni om det?

–  Man måste titta på den genomsnittliga hyresgästen, personer som har en anställning. Man kan inte bara titta på dem som har det allra sämst. Deras problematik måste hanteras av samhället, det kan inte vara fastighetsägarens ansvar. Bostadsbidragen behöver till exempel höjas, det är nog både vi och Hyresgästföreningen överens om, säger Lars Stjernfelt

Annons

Carl-Johan Bergström är biträdande förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han säger att Fastighetsägarnas krav är överraskande.

Läs ocksåUtsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran
Carl-Johan Bergström.

– Det kan man lugnt säga. Det är orimligt och saknar helt förankring i verkligheten. De hänvisar två år tillbaka i tiden och pratar om att det varit realsänkningar av hyran. Men tittar man 15 år tillbaka är det knappast så, säger Carl-Johan Bergström.

Han pekar på att hyrorna tvärtom stigit med 30 procent sedan år 2000 medan inflationen varit 23 procent.

Men det finns ju andra faktorer också, till exempel att byggarbete, reparation och underhåll blivit dyrare. Hur ser ni på det?

Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

– Jovisst, därför är det också fullt rimligt med vissa justeringar uppåt för att balansera. Men det här kravet är orealistiskt. Det är olyckligt att de bygger upp förväntningarna bland sina medlemmar på något som inte går att genomföra. Det är som om vi skulle gå ut och säga att vi ska sänka hyrorna med 5 procent, säger Carl-Johan Bergström.

Hyresgästföreningen pekar istället på de tvåårsavtal som slöts i fjol.

Annons

– Där ligger snittet runt 0,69 procent. Det är snarare där någonstans som rimliga nivåer ligger, säger Carl-Johan Bergström.

Fastighetsägarna presenterade sitt yrkande igår, torsdag, och parterna har bokat in ett möte i veckan framöver. Därmed har årets första större hyresförhandling i Storgöteborg startat.

LÄS MER:

Hyresgästföreningens krav: höjningar på under en procent

Krav på rejäla hyreshöjningar

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.