Annons

Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: ”Inte ekonomiskt försvarbart”

Hjo Åttavåningshusen på Sjöryd är lagda på is. Dåliga tider tvingar Hjo-företaget Wennergrens att nöja sig med förvaltning: "Men påbyggnaden på Vasagatan ska bli av", säger vd:n Erik Eriksson.
Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.
Foto: Illustration Ritningen Arkitektbyrå AB / Karin Gistedt
Wennergrens byggplaner på Sjöryd i Hjo läggs på is. "I dagsläget är det är inte ekonomiskt försvarbart", säger vd:n Erik Eriksson.

Tanken var att Sjöryd, norr om Hjos Stadspark, skulle bli ett bostadsområde helt olikt allt annat i Hjo. 150 nya lägenheter i fem höghus med åtta våningsplan alldeles intill Vättern.

– Här inne i själva Hjo kan man inte smälla upp ett sånt bygge. Men eftersom Sjöryd ligger avskilt från Hjos låga, traditionella bebyggelse går det att bygga betydligt högre där. Utan att påverka stans unika stil, säger Erik Eriksson, vd för Wennergrens.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han säger att bygget kommer att bli av. För Hjo vill locka till sig fler invånare och arbetsmarknaden i Skaraborg kommer att växa. Volvo bygger en batterifabrik i Mariestad och säkerhetsläget gör att försvarsanläggningen i Karlsborg kan komma att rusta upp.

– Hjo är en pendlingsort med bra rykte. Vi har bra kommunikationer till våra grannstäder. Så även om de stora arbetsgivarna inte finns just här kommer satsningarna i Skaraborg att ge ringar på vattnet, säger Erik, som dock inte kan svara på när spaden kommer att sättas i marken på Sjöryd.

– Vi får helt enkelt avvakta. Pandemin och kriget i Ukraina har förändrat allt. Höga räntor och skenande produktionskostnader gör att det inte är lönsamt att bygga nu. Men i ett längre perspektiv är jag säker på att det vänder, säger Erik.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Villor från kurortens tid

Vi träffas på den grusade promenadvägen framför Parkvillorna i stadsparken. För hundra år sedan var trähusen, med all sin snickarglädje, en del av Hjo Vattenkuranstalt. I dag fungerar de som hyresbostäder i Wennergrens regi.

Parkvillorna minner om tiden då Hjo var en populär kurort. Idag är husen hyreshus i Wennergrens regi.
Parkvillorna minner om tiden då Hjo var en populär kurort. Idag är husen hyreshus i Wennergrens regi.

Erik berättar om hur dåtidens societet kom hit för att dricka hälsosamt brunnsvatten, frottera sig i sällskapslivet och bo i villorna som bär namnen Villa Idun, Flora och Guldkroken. När kurorten lades ner på 1930-talet togs villorna över av Skara Stifts Folkhögskola. Och sen, på 1970-talet, blev de annex till nya Hotell Bellevue  som byggdes efter att det gamla hotellet brunnit ner. Det var först 2009 som en ny detaljplan gjorde det möjligt att bygga om villorna till bostäder.

– Då var husen kraftigt nedgångna och hårt renoverade invändigt. Vi har försökt återställa dem till sin forna prakt samtidigt som de blivit fungerande bostäder, säger Erik och pekar på fönstrens träkarmar, verandornas bockade plåttak och de sirligt utformade balkongerna.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Med sitt spektakulära glasparti är Staren 7 är ett av Wennergrens allra vackraste hyreshus i Hjo.
Med sitt spektakulära glasparti och burspråk är Staren 7 är ett av Wennergrens allra vackraste hyreshus i Hjo.

Är det lönsamt att ha såna här hyreshus?

– Nej, det kan man inte säga. Det går inte att ta ut en hyra som motsvarar det arbete vi lagt ner för att rusta upp husen eller det vi måste lägga ner på underhållet. Men att ta hand om gamla anrika byggnader har ett annat värde. Man får tänka på helheten. På vad som är bra för hela orten, för dem som bor här och vill komma hit till Hjo på besök, säger Erik.

Funderar ni aldrig på att sälja några av sekelskifteshusen?

– Sälja!? Nej, aldrig. Vi gifter oss med våra hus. De är som våra familjeklenoder!

Röhsska huset från 1880-talet rymmer idag såväl restaurang, café och bostäder. "Såna här hus kräver ett ständigt underhåll. Men vi gifter oss med våra hus!" säger Erik Eriksson, vd för bostadsbolaget Wennergrens.
Röhsska huset från 1880-talet rymmer idag såväl restaurang, café och bostäder. ”Såna här hus kräver ett ständigt underhåll. Men vi gifter oss med våra hus!” säger Erik Eriksson, vd för bostadsbolaget Wennergrens.
Avvecklad allmännytta

Hjo är en av få kommuner i landet som saknar kommunalt bostadsbolag. Det var i början av 2000-talet som kommunledningen bestämde sig för att göra sig av med Hjo Bostäder. Bakgrunden var ansträngd kommunekonomi och att bostadsbolaget var dyrt i drift. Bolagets bestånd hade krympt. Från 500 lägenheter, när det var som störst, till drygt 100, vid millennieskiftet.

I dag domineras hyresmarknaden i Hjo av Wennergrens. Bolaget som startades 1937 av Eriks farfar och som sedan drevs vidare av hans pappa och faster. Nu är det Erik som är vd över det familjeägda bolaget med totalt 1 400 lägenheter.

– Det farfar startade var ett byggbolag. På 1960-talet fick verksamheten ett ben till, uthyrning. Och på nittiotalet blev det bolagets huvudverksamhet. Men vi har fortfarande ett litet gäng snickare kvar. De jobbar med att bygga om och renovera i vårt eget bestånd. Vi har så många gamla och speciella hus och jag är övertygad om att kvalitén blir bättre med egen personal, säger Erik.

På frågan om hur det är att vara störst hyresaktör i en kommun som saknar kommunalt bostadsbolag svarar Erik så här:

Annons

– Vi har ett bra samarbete med kommunen och tycker att vi tar ett socialt ansvar. Vi är anslutna till Sveriges allmännytta, som en av få privata bostadsbolag och i samarbetet med socialtjänsten hjälper vi människor som står längre från bostadsmarknaden än andra.

Bygger på en våning på taket

Vi stannar till vid hyreshusen i kvarteret Viktoria på Vasagatan 5 och 7. Här kommer det, trots att tiderna är kärva, att hända en hel del.

– Vi ska renovera och tilläggsisolera fasaderna. Och då passar vi även på att bygga till en våning på taket och docka på trapphus med hiss på baksidan. Totalt blir det tolv nya lägenheter i de här två husen, säger Erik.

Hyreshusen på Vasagatan ska fasaderna renoveras. "Då passar vi även på att bygga på en våning och docka på ett trapphus med hiss", säger Wennergrens vd Erik Eriksson.
Hyreshusen på Vasagatan ska fasaderna renoveras. ”Då passar vi även på att bygga på en våning och docka på ett trapphus med hiss”, säger Wennergrens vd Erik Eriksson.

Det är inte bara avsaknaden av kommunalt bostadsbolag som får Hjo att sticka ut. Här har även byggts ovanligt många hyresrätter i förhållande till andra boendeformer. Mellan åren 2017 och 2021 byggdes det 94 nya bostäder i Hjo. Av dem var 59 hyresrätter medan 35 var villor eller bostadsrätter. Det betyder en andel på 63 procent hyresrätter, vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet på 45 procent.

Våren 2018 var det inflyttning i Wennergrens 36 nybyggda lägenheter i kvarteret Rönnen i Hjo.

Wennergrens står för en hel del av byggnationen. Exempelvis 36 nya lägenheter i kvarteret Rönnen samt ombyggnaden av de tre parkvillorna med totalt nio lägenheter i Stadsparken.

– I tio års tid var det självklart för oss att bygga och skapa nya bostäder. Men tiden efter pandemin är väldigt annorlunda. Nu får vi mer ägna oss åt att förvalta det vi har. Byggandet får ske längre fram, säger Erik.

Fakta: Risk när man saknar allmännytta

• Kommunpolitikerna förlorar sitt bästa redskap för att uppfylla sitt ansvar att klara bostadsförsörjningen.
• De boende har inte samma möjligheter till inflytande som hos allmännyttiga bolag.
• Risken för kraftiga hyreshöjningar ökar.

Källa: Hyresgästföreningen 

Fakta: Tredje generationens vd

• Wennergrens startades 1937 som ett byggnadsföretag. I dag ägnar man sig helt åt fastighetsförvaltning.

• Vd:n Erik Eriksson är tredje generationen som driver
familjeföretaget vidare.
• Har 1 400 lägenheter i Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro.
Källa: Wennergrens

Fakta: Namnet Guldkroken

Villa Guldkroken kommer av att Hjo i folkmun kallats just Guldkroken.

Ett namn som troligen syftar på att det här var en sällsynt bördig trakt, ”guld” medan avslutningen ”kroken” betydde att trakten låg i ett skyddat och avskilt område. En ”krok” där kungens fogdar hade svårt att göra sig gällande.

Källa: Hjo kommun

Fakta: Rena rama Grönköping

• Uttrycket ”I Love Hjo” har utsetts till landets bästa kommunslogan.
• Hjo kallas ofta för trästaden vid Vättern.
• Hjo anses vara förebild till Grönköping i Grönköpings Veckoblad. Men enligt tidningens redaktion ligger Grönköping mellan Skövde och Hjo.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.