Annons

Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena

Vadstena Vadstenas största hyresvärd, kommunala VFAB, höjer hyrorna med i genomsnitt 2,19 procent från 1 januari. I uppgörelsen ingår satsningar på utebelysning och bättre möjligheter för hyresgästerna att sopsortera.
Foto: Jakob Kindesjö
VFAB äger och förvaltar 730 hyreslägenheter i Vadstena kommun.

Uppgörelsen mellan Vadstena fastighets AB och Hyresgästföreningen innebär att en normaltrea på 70 kvadratmeter blir 125 kronor dyrare per månad. Höjningen blir 21,30 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med varmhyra och 18 kronor för lägenheter med kallhyra, vilket är ungefär en fjärdedel av beståndet.

— Vi vill ju alltid ha en lägre nivå, det är självklart utifrån perspektivet att det är en stor utgift för många hyresgäster. Men det gäller också att göra en rimlig avvägning. Det är inte heller bra om ett bostadsföretag har dålig ekonomi och inte har råd med underhåll, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förutom kostnadsökningar för bland annat entreprenörstjänster, löner och datasystem så vill VFAB öka sitt lägenhetsunderhåll under 2020. Det ekonomiska tillskott som hyresuppgörelsen ger ska också användas till att förbättra utebelysning i radhusområdena på Pilgrimsvägen och Ripgatan och i anslutning till Asylen.

— Det är grejer som är positiva ur hyresgästernas synvinkel, säger Håkan Dahlgren.

Arbetena är redan i gång och bakgrunden är att boende har efterfrågat detta i de kundundersökningar som bolaget gör.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

— I några områden har det varit återkommande synpunkter på belysningen utomhus och nu gör vi ganska stora investeringar, vi lägger över en halv miljon på det här, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

Dessutom ska möjligheterna att källsortera utökas i flera områden efter att hyresgäster efterfrågat det.

Enligt Lars Larenius begärde bolaget inför förhandlingarna att få höja med i snitt 2,7 procent.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre?

— Vi ligger bra till när det gäller det byggnadstekniska underhållet, men vi vill gärna kunna ägna oss lite åt åtgärder som mer handlar om att snygga till också och det är ju sådant som traditionellt får stryka på foten. Nu har vi haft en bra situation de senaste åren och har faktiskt kunnat göra lite åt sådant också, som att asfaltera parkeringsplatser till exempel. Det har inte högsta prioritet, men vi kommer att klara att göra lite sådana åtgärder även nästa år och det känns kul.

Annons

Lars Larenius säger sig ändå vara nöjd med uppgörelsen.

— Den är rimlig utifrån förutsättningarna. Det är aldrig kul att behöva höja priset, det är min grundinställning. Och det är ju en lite högre höjning än vad inflationen ligger på just nu, men kostnadsökningarna i vår bransch har traditionellt sett legat över inflationen under lång tid.

VFAB äger och förvaltar 730 lägenheter i Vadstena och Borghamn.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.