HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högsäsong för inbrott – säg hej till tjuven

Nyheter Reser du bort i jul? Inbrottstjuvarna vet förstås att många lämnar sina hem tomma och passar på att jobba ostörda. Bästa tipset för att slippa oroa sig: Heja på varandra!
Högar av post är ett säkert tecken på att tjuven kan jobba ostört. Be en granne om hjälp när du reser bort.

Under årets mörka månader är lägenhetsinbrotten som vanligast. En särskild topp brukar infalla i julveckan, när många är bortresta.

För att det inte ska vara så uppenbart att lägenheten står tom har polisen några enkla grundtips om vad du ska tänka på innan du reser:

Läs ocksåEn av fyra bjuder hem tjuven genom en full brevlåda
  • Meddela grannar att du kommer vara bortrest.
  • Be någon ta hand om din post.
  • Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum (inte för högt så att du stör grannarna!).
  • Undvik att skriva på sociala medier att du är bortrest.

Det är också viktigt att ha ordentliga lås och dörrar, men det är en fråga man som hyresgäst oftast inte kan bestämma över. Däremot kan man påverka den sociala kontrollen.

– Inbrottstjuvar tycker inte om att bli sedda. Därför är det alltid bra att hälsa på dem man möter i huset. Har personen känt sig sedd, så minskar risken att han eller hon gör något. Om något verkar fel eller misstänkt ska man inte dra sig för att kontakta polisen, säger Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet.

Det innebär inte att man ska vara misstänksam och otrevlig mot alla man möter. Snarare är det viktigt att skapa en positiv atmosfär, där grannarna känner igen och hälsar på varandra, enligt Erika Sallander.

Läs ocksåFärre inbrott med grannarnas hjälp

Då blir det också lättare att be varandra om hjälp med att hålla ett öga på lägenheten medan man är bortrest – och  att ta nästa steg och organisera sig. Enligt svenska studier kan grannsamverkan i flerfamiljshus minska vardagsbrotten med cirka en tredjedel och känslan av trygghet kan öka.

– Mitt starkaste tips är att starta grannsamverkan mot brott. Ta kontakt med några grannar och prata med dem först. Sedan kan ni kontakta den lokala polisen och få hjälp att starta grannsamverkan.

 

Läs ocksåSå julsäkrar du hemmet innan du reser
Läs också Vem betalar krossad ruta? Livstids fängelse för Högsbomördaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.