HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre inbrott med grannarnas hjälp

Nyheter Grannsamverkan är en effektiv metod att stävja inbrott och stölder i flerfamiljshus. Ett bostadsområde i Halland minskade brottsligheten med 37 procent.
Foto: Marie Häggström
Inbrottsförsök

Först en explosionsartad ökning av polisanmälningar – sedan en stadig minskning av illegal aktivitet.

Så ser följderna ut vid en framgångsrikt uppstartad grannsamverkan.

Läs ocksåJätteminskning av inbrott under pandemiåret

Ove Svensson, forskare vid Högskolan i Halmstad, har jämfört två halländska flerfamiljsområden där grannarna lärt sig att samarbeta.

– Resultatet är att det blir tryggare att bo i ett område med samverkan samtidigt som det ökar gemenskapen mellan människor, säger han.

I stadsdelen Sörse i Varberg har de boende lyckats krympa brottsligheten med 37 procent jämfört med starten för fem år sedan. På samma sätt har man i ett bostadsområde i Halmstad minskat polisanmälningarna med 23 procent.

Läs ocksåHon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhetFönster med regndroppar på, utanför mörka trädsiluetter och moln. En kvinna som vill byta lägenhet på grund av oro nekas byte.

Samtidigt har projekten visat sig medföra även andra positiva effekter, framhåller Ove Svensson.

– Framför allt hos människor med annan än svensk bakgrund är grannsamverkan viktigt ur ett integrativt perspektiv. Att få märket på dörren är ett tecken på att man är del av en gemenskap.

Också när tjuvarna lyckas med sina illdåd fyller trygghetsprojektet en funktion. Man slipper hantera händelsen på egen hand och är insatt i vad det går att göra åt situationen.

Läs ocksåExpert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"Stefan Axelsson, professor i cybersäkerhet, till vänster i bild. Till höger en öppen port med ett elektroniskt lås. I dörrglipan skymtar en stentrappa. i en trappuppgång

– Som del i en grannsamverkan är du inget passivt offer för vad som händer i området. Du tar aktivt itu med problemen och därför behöver det inte vara lika besvärligt att drabbas.

Studien visar även att förtroendet för polisen har stärkts i samband till följd av en förbättrad dialog.

Läs också Hyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska lås Var femte har haft inbrott i förrådet – här är dina rättigheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.