Annons

Färre inbrott med grannarnas hjälp

Nyheter Grannsamverkan är en effektiv metod att stävja inbrott och stölder i flerfamiljshus. Ett bostadsområde i Halland minskade brottsligheten med 37 procent.
Foto: Marie Häggström
Inbrottsförsök

Först en explosionsartad ökning av polisanmälningar – sedan en stadig minskning av illegal aktivitet.

Så ser följderna ut vid en framgångsrikt uppstartad grannsamverkan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ove Svensson, forskare vid Högskolan i Halmstad, har jämfört två halländska flerfamiljsområden där grannarna lärt sig att samarbeta.

– Resultatet är att det blir tryggare att bo i ett område med samverkan samtidigt som det ökar gemenskapen mellan människor, säger han.

Annons

I stadsdelen Sörse i Varberg har de boende lyckats krympa brottsligheten med 37 procent jämfört med starten för fem år sedan. På samma sätt har man i ett bostadsområde i Halmstad minskat polisanmälningarna med 23 procent.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Samtidigt har projekten visat sig medföra även andra positiva effekter, framhåller Ove Svensson.

– Framför allt hos människor med annan än svensk bakgrund är grannsamverkan viktigt ur ett integrativt perspektiv. Att få märket på dörren är ett tecken på att man är del av en gemenskap.

Också när tjuvarna lyckas med sina illdåd fyller trygghetsprojektet en funktion. Man slipper hantera händelsen på egen hand och är insatt i vad det går att göra åt situationen.

Annons
Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

– Som del i en grannsamverkan är du inget passivt offer för vad som händer i området. Du tar aktivt itu med problemen och därför behöver det inte vara lika besvärligt att drabbas.

Studien visar även att förtroendet för polisen har stärkts i samband till följd av en förbättrad dialog.

Läs också Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.