HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högsta domstolen: Hyresbeslut var grovt rättegångsfel

Östermalm Hyresnämnden höjde hyran för lägenheten på Karlavägen till 40 000 kronor i månaden. När hyresgästen överklagade till hovrätten upptäcktes att det var fel motpart som drev processen. Nu undanröjer Högsta domstolen besluten.

Att Högsta domstolen tar upp hyrestvister är mycket ovanligt. Det är hovrätten som är högsta instans och bara om något blivit fel i hanteringen kan HD ge prövningstillstånd.

Hyresgästen, som begärt resning, har en bostadslägenhet med tandläkarpraktik på Östermalm. När hyran skulle förhandlas för 2012 kom inte Manjoma AB och Hyresgästföreningen överens om hyreshöjningen och bolaget gick till hyresnämnden för att få ett beslut. Då blev det fel: Det borde varit ett annat bolag, hyresvärden Manjoma Fastighets AB. Hyresnämnden satte en ny hyra på 40 866 kronor i månaden från 1 februari 2013. Det var den hyran som Majoma AB begärt, men från ett senare datum och med en upptrappning under tre år. Det blev en rejäl höjning jämfört med tidigare, då hyran låg på 29 651 kronor i månaden.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

Hyresgästen överklagar till hovrätten och i samband med det upptäcker Hyresgästföreningens jurist Jonas Fink Öhlmer att det är fel bolag som är part. Hovrätten låter båda bolagen, Majoma Fastighets AB och Majoma AB, ”uppträda som motpart”. I övrigt gör hovrätten inga förändringar av hyresnämndens beslut utan avslår överklagan.

Då ansöker hyresgästen om resning i Högsta domstolen. I första hand för domvilla, alltså att det förekommit rättegångsfel. I andra hand vill hyresgästen att hovrätten ska ta upp målet till ny behandling.

Domen, som kom i dag, river upp besluten i hyresnämnd och hovrätt. Hovrätten gjorde fel när den tillät en annan part än hyresvärden att ansöka om hyresförändring. ”Det finns goda skäl att på hyresområdet upprätthålla en strikt syn på partsfrågor” skriver Högsta domstolen. Innan parterna kan gå till hyresnämnden ska de ha förhandlat och då ska inte fel part göra ansökan till hyresnämnden. Bara om det rör sig om rena felskrivningar som upptäcks tidigt och rättas, kan det vara accepterat.

Läs ocksåHotades av vräkning för att inte ha lagat mat

Själva tvisten om hyran handlar både om det är en bostad eller en kombinerad bostad med lokal och hur stor del lokalen, tandläkarpraktiken, i så fall omfattar samt hur hyran ska avgöras för den delen av lägenheten. Hyresvärden beräknade bostadshyran till 1 000 kronor per kvadratmeter och lokalhyran till mer än det dubbla, 2 150 kronor. ”Hyran för denna del ska bedömas efter en tänkt marknadshyra” skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Eftersom beslutet är rivet gäller fortfarande den hyra som senast förhandlats. Hyresgästen har därför betalat över 700 000 kronor för mycket i hyra, pengar som ska betalas tillbaka. Även om det troligen är tillfälligt, flera hyrestvister ligger i hyresnämnden.

– Jag är väldigt glad för min huvudmans skull, men måste sätta mig in i domen ordentligt för att kunna kommentera den, säger Jonas Fink Öhlmer och fortsätter.

Läs ocksåPojkvän flyttar – hyresgäst får behålla kontrakt

– Det var min starka uppfattning att det var ett grovt rättegångsfel och glädjande men inte alldeles förvånande.

Läs också Hård strid om hyrorna i nytt Uppsalakvarter JO-kritik mot Hyresnämnden - stora brister i handläggningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.