Annons

Högsta domstolen prövar vräkningsmål

Nyheter ​Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i ett fall där en kvinna blivit vräkt. Anledningen är att det är oklart vem som ägde fastigheten.
Kvinnan i den aktuella lägenheten hyrde bostaden i andrahand av socialen. Hyresvärden sa upp kontraktet eftersom det enligt honom förekommit allvarliga störningar. Socialen accepterade uppsägningen, men hyresgästen bodde kvar och kronofogden fick i uppgift att vräka henne.
Där börjar den juridiska oredan. I samma veva som hyresgästen skulle vräkas bytte huset ägare. Den gamle värden var, enligt hyresgästen, alltså inte ägare till fastigheten när avhysningsbeslutet skulle verkställas.
Detta tog inte hovrätten hänsyn till utan fastställde tingsrättens beslut. Hyresgästen har, med hjälp av Hyresgästföreningen, ansökt om att Högsta domstolen ska pröva fallet. Som bevismaterial används bland annat utdrag från den nya hyresvärdens hemsida och ett skriftligt meddelande från den gamle värden till hyresgästerna att han inte längre äger fastigheten.
 
Nu har Högsta domstolen beslutat att ge prövningstillstånd. Något som är mycket ovanligt.
– För att Högsta domstolen ska bevilja prövning krävs det antingen att målet kan vara prejudicerande eller att det finns synnerliga skäl, exempelvis att något fel kan ha begåtts tidigare i rättsprocessen, säger Katarina Fredriksson, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder den vräkta kvinnan.
Hon ser två tänkbara scenarion:
– Antingen kommer Högsta domstolen tillbakavisa ärenden till hovrätten, eller så kommer processen att tas om från början. Någon ändring i sakfrågan tror jag inte att det blir. 
I väntan på att ärendet ska avgöras kan hyresgästen bo kvar i lägenheten. Den nuvarande hyresvärden är överhuvudtaget inte inblandad i rättsprocessen. 

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.