Hon har tröttnat på kylan – det här kan du kräva av din hyresvärd
Hon bor i ett av Heimstadens hus, en etta på Möllevången.
– Det är 15-16 grader varmt i lägenheten och så har det varit hela oktober och november, säger hon när vi besöker henne i början av vintern.
Agnes Hjorth märkte av problemet redan förra vintern när hon var nyinflyttad. Det var kallt, köksfläkten trasig och hon var tvungen att öppna fönstret när hon lagade mat. Hon har felanmält men upplever inte att det har hjälpt.
– De tog lång tid innan jag fick ett samtal om att de skulle skulle komma hit och titta, säger hon.
Hon tror själv att gamla och otäta fönster kan vara orsaken till kylan. Nu oroar hon sig för ännu en kall vinter och överväger att flytta.
– Jag letar nytt hela tiden och söker aktivt hos andra värdar. Jag är alltid noga med att fråga hur det funkar med deras serviceanmälningar och kollar med andra som har bott hos dem. Jag gillar min lägenhet men jag betalar mycket för något som är defekt. Det är inte hållbart, säger hon.
Vad innebär det här för dig?
– Jag kan inte vara hemma om jag inte ligger under täcket med kläder på mig. Det går inte att använda lägenheten. Det är rått, alltid lite fuktigt och saker torkar inte. Det är inte så trevligt.
Agnes Hjorth har kontaktat hyresgästföreningen och Malmö stads miljöförvaltning. Hon upplever att det har lett till snabbare respons från Heimstaden.
– Jag har också börjat prata med hyresgästföreningen om att få ersättning från hyresvärden. Men det är en process att ta sig igenom, säger hon.
I förlängningen kan fastighetsägare drabbas av viten vid för låga temperaturer. Men i Malmö är det ovanligt. Problemen kan enligt Simon Alskans ha att göra med felbyggnationer, att huset är gammalt eller att fönstren är dåliga.
– Ibland finns det ägare som tycker att 18 grader räcker och att man sparar pengar då, säger Simon Alskans.
Så här ser folkhälsomyndighetens rekommendation ut: det ska vara mellan 20 och 23 grader varmt i en hyresrätt. Lägre än 18 och högre än 26 är inte acceptabelt.
Hyreslagen nämner inget exakt om vilka temperaturer en hyresgäst ska behöva acceptera. Men om värmen inte fungerar skulle det kunna innebära att en hyresvärd tvingas att åtgärda problemen genom beslut i hyresnämnden. Det skulle även kunna leda till att värden tvingades sänka hyran. Men den processen kan ta tid.
På hyresgästföreningen är temperaturerna ett välbekant klagomål.
– Har man problem ska man göra rätt från början, säger Josephine Stensson, jurist på hyresgästföreningen i södra Skåne.
Och att göra rätt i hennes ögon innebär att:
- Felanmäla till hyresvärden direkt när det blir kallt.
- Om det går under 20 grader och inte blir bättre – kontakta miljöförvaltningen i din kommun.
- Föra en egen loggbok över temperaturen i bostaden.
Malmö stads miljöförvaltning brukar varje vinter få in ett tjugotal klagomål som rör kyliga bostäder.
– Vi brukar åka ut och mäta några gånger varje vinter. Det är standard att vi gör det innan vi ställer några krav, säger miljöinspektören Simon Alskans.
Roberto Laiolo jobbar åt Heimstaden och Agnes Hjorths lägenhet är en av 1000 i Malmö som han ansvarar för.
– Vi har 20 grader men vissa upplever det som kallt. Just nu har vi ett problem med det huset som vi håller på med. Det var en rörläggare som tömde systemet, säger han.
Men redan innan det fanns problem.
– Vi hade kallt på en vägg i hennes lägenhet. Vi kunde inte höja värmen utan fick tilläggsisolera där.
Husets värmesystem ska nu genomgå en översyn. Enligt Roberto Laiolo brukar det generellt kunna komma klagomål när kylan slår till och innan husen har hunnit värmas upp. En annan aspekt som han pekar på är att hyresgästerna är olika känsliga, vissa upplever kyla tidigare än andra. Om det är konstaterade problem finns möjligheten att tillfälligt lösa det med extra element som värden står för.
– Men vi ska hålla vad vi lovar och det gör vi, säger han.
För låg inomhustemperatur kan vara skäl för hyresnedsättning. Det kan vara svårt att belägga och kräver någon typ av mätningar som bevis för att det har pågått under en längre tid. Hyresgästföreningen har en generell kravlista, nyckeltal, på hur stora sänkningarna skulle kunna bli.
- Under 20 grader: 0-10 %
- Mellan 17 och 16 grader: 30-50 %
- Under 16 grader: 100 %