Hovrätten river upp beslut – kan leda till högre hyror i delningsboenden

För snart ett år sedan beslutade hyresnämnden i Stockholm att en ung man skulle få tillbaka 43 000 kronor efter att ha bott i en delningslägenhet i Haninge, söder om Stockholm.
Han hade hyrt ett rum på sju kvadratmeter och delat på 75 kvadratmeter gemensamma ytor. Hyran till Colive AB låg på cirka 7 000 kronor, inklusiver vissa nyttigheter och service. Hyresnämnden bedömde att detta var för dyrt, och att hyran skulle ha varit nästan hälften så hög.

Domen fick branschen att skaka och tala om att den kunde innebära slutet för delningsboenden i Sverige om den stod sig i hovrätten.
Ärendet blev det första i sitt slag som överklagades till hovrätten, som kan komma med vägledande beslut. Det behandlades i Svea hovrätt redan i november i fjol, men först nu har domen kommit:
Bakläxa till hyresnämnden
Hovrätten river upp hyresnämndens beslut och ger den bakläxa. Hyresnämnden i Stockholm måste nu göra en ny bedömning och beräkna hyran på ett annat sätt än tidigare.
– Det är jättejätteskönt! Om hyresnämndens beslut hade stått sig så hade det varit dödsstöten. Varken Colive eller andra hade kunnat existera, säger Niklas Andersson, vd för Colive AB, som driver flera delningsboenden i Stockholm, Göteborg och Lund.

Hyresnämnden hade utgått från vad som var skälig hyra för hela den 123 kvadratmeter stora delninglägenheten. Sedan räknade man ut hur stor andel av denna som hyresgästen hade hyrt. Utifrån det bestämde nämnden att han skulle betala sin del av hyran för den stora lägenheten.
Hovrätten resonerar i stället kring att man bör utgå från vad som är skälig hyra för hans sju kvadrat, plus gemensamma utrymmen. Eftersom små lägenheter har högre kvadratmeterhyra än stora, kan detta sätt att räkna leda till en högre hyra.
60-tal ärenden mot Colive
Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra som har drivit hyresgästens krav på återbetalning, är besviken.
– Hovrätten har kommit fram till att reglerna om återbetalning gäller även i delningsboenden, och det är bra. Men hyran ska beräknas på ett annat sätt än vi hade trott och överhyran är nog inte så stor som vi har trott och gjort gällande, säger han.

– Det är en besvikelse och jättetråkigt för hyresgästen som nu behöver börja om processen i hyresnämnden, säger han.
Alban Dautaj säger att han förstår att hyresnämndens beräkning behöver göras om, men han hade hoppats att hovrätten skulle komma fram till skälig hyra i det här fallet. Ytterligare ett 60-tal återbetalningsärenden mot Colive väntar på att avgöras och det behövs ett vägledande hovrättsbeslut.
Nya regler ska underlätta
I maj ska dessutom en statlig utredning komma med förslag om ändrade regler för att underlätta för delningsbostäder. Niklas Andersson ser nu ljust på framtiden.
– Det blir en viktig milstolpe. Jag tror och hoppas att det kommer att öppna dörren för delningsboenden i Sverige.