Annons

Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen

Uppsala Delat boende är framtiden, enligt forskare. Men boendeformen saknar tydliga regler kring vad som gäller. Det vill nystartade Svenska colivingförbundet ändra på. Första steget är att få till en träff med bostadsministern.
Svenska colivingförbundet med Katarina Liljestam-Beyer i spetsen vill att boendeformen coliving får tydliga lagar och regler.

Fenomenet  coliving, eller delningsboende som det också kallas, är redan en etablerad bostadsform i stora delar av världen och har de senaste åren vuxit i Sverige. Hem & Hyra har tidigare berättat om studenten Hanna som bodde på sju kvadratmeter hos Colive i Handen. Även de kommunala bostadsbolagen Helsingborgshem och Uppsalahem har de senaste åren startat delningsboenden.

Coliving är en kollektiv bostadsform där hyresgästerna delar på gemensamma ytor som vardagsrum och kök. Dessa ytor är ofta fullt utrustade och möblerade. Viss service, som internet och städning, kan ingå.
Men juridiskt finns det en del utmaningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
På Colive i Handen bor cirka 100 hyresgäster.

Delningsboende är i dag inte definierat som bostadsform i Sverige – något som ställer till det både för aktörer och för de boende, konstaterar Katarina Liljestam-Beyer, ordförande för nystartade Svenska colivingförbundet.

Det finns risk för att oseriösa aktörer utnyttjar otydligheten i regelverket för att tjäna snabba pengar på hyresgästernas bekostnad.

– Dagens regelverk är inte tillräckligt tydligt och uppdaterat. Det skapar en osäkerhet både för beslutsfattare, de som ska investera och för de som ska bo där. Det behövs gemensamma krav kring vad som gäller för exempelvis brandsäkerhet, förråd, husdjur och inneboende, säger Katarina Liljestam-Beyer.

Annons
Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

I samband med lanseringen har Svenska colivingförbundet skickat en inbjudan till bostadsminister Andreas Carlson för en dialog om coliving som bostadsform.

Varför har ni vänt er till regeringen?
– Regeringen är de enda som kan initiera utredningar och förslag på ändringar i lagen. Och den statliga myndigheten Boverket är en viktig instans. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning för hur coliving ska bli ett bra komplement på bostadsmarknaden i framtiden.

Vill du bo med andra? Här listar Hem & Hyra de olika alternativen. 

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.

 

Annons

 

 

Fakta: Svenska colivingförbundet

Svenska colivingförbundet är ett förbund för de som är intresserade av och eller är jobbar med coliving och delningsboenden. Enligt hemsidan ska förbundet ”vara en samlande röst och språkrör för den seriösa colivingbranschen”. Medlemmar är idag Colive, Heba, Akademiska Hus, Helsingborgshem och Uppsalahem.

Läs också Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.