Annons

Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Helsingborg Bo på 15 kvadrat lät ok – dela toalett var det som fick William att tveka att flytta in i Helsingborgs första co-living. Höga hyror har varit en snackis men Oskar vill vända på perspektivet: ”Slippa vara själv ingår i priset”.
Två unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.
Foto: Petra Martinsson
William och Oskar flyttade in till delningsboendet förra hösten.

I kväll är det William, Bodil och Oskar som sitter kring det stora köksbordet högst upp i hyreshuset som ligger på Drottninghög i Helsingborg. De delar på möbler och saker runtomkring: allt från bakmaskinen till toalettpapperet. Städning ingår i hyran.

De privata rummen är mellan 10 och 15 kvadratmeter. De gemensamma utrymmena 200 kvadrat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är inte som Oskar Wictorssons farmor befarade – ett hippiekollektiv i haschröksdimma.

Lite tvärt om faktiskt.

– Jag blev chockad över hur lyxigt det var, säger Oskar Wictorsson.

Läs ocksåSå kan du dela boende med andra – Hem & Hyra listar alternativen

Det första han reagerade på var en spiraltrappa som går upp till övervåningen. Där finns det förutom privata rum ett pentry, vardagsrum och en läsplats full av gröna växter.

Delad toalett väckte uppmärksamhet

När Helsingborgshem lanserade sitt co-living var det framför allt två saker som skapade uppmärksamhet kring fikabord och i sociala medier: höga hyror och att de boende skulle dela toalett. Co-living är ett delat helhetskoncept som blivit känt under det engelska namnet.

En man står vid en köksö och lägger upp mat på en tallrik.
Willliam och Oskar i köket som är centralt i Helsingborgs co-living.

De tre som nu har samlats kring köksbordet hyr rum som inte är mer än mellan 10 och 15 kvadratmeter stora. Utöver hyra tillkommer en så kallad konceptavgift på 2 000 kronor i månaden som alla måste betala. Den totala kostnaden är mellan 6 700 och 7 500 kronor.

”Lyxigt sätt att bo på”

William Crowther tycker att hyran rimlig, han har också bott utanför London och är van vid engelska nivåer.

– Det är ett lyxigt sätt att bo på. Man behöver inte bry sig om el, internet, fakturor och är tvättmaskinen trasig behöver man bara att meddela: ”Hey, den är trasig” och någon kommer och fixar.

Oskar Wictorsson håller med och vill vända på ett perspektiv.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

– Jag tror andra tänker att ska man bo med andra ska det vara billigare. Men det är inte så kul att bo ensam. Att slippa vara själv ingår i priset.

Tre personer sitter med ryggarna emot. De tittar på tv.
”How I met your mother” är en tv-favorit, liksom ”På spåret”.

När Helsingborgshem slog upp portarna i november 2022 var detta co-living det första i sitt slag i Sverige utanför storstäderna.

Co-living liknar till stor del klassiska kollektiv med skillnaden att det är bostadsbolag som driver dem med ett ”all-inclusive”-koncept. Rum i studentkorridorer är tillfälliga och ofta villkorade med studier och därmed har hyresgästerna ingen besittningsrätt.

Co-living brukar vända sig till unga vuxna men hyresvärden i Helsingborg valde att vända sig till alla, oavsett ålder och bakgrund. Hyreskontrakt skrivs efter intervjuer.

Aktörer testar sig fram

Co-living är ett relativt nytt kollektivt paketboende som inte finns juridiskt och olika aktörer testar sig nu fram. Dagens lagar och regelverk om byggnader och upplåtelseformer är utformade efter ensamhushåll och kärnfamiljer. Ska alla ha rum med enskilda kontrakt finns tuffa krav på saker som ventilationsflöden och att det ska finnas branddörrar och brandväggar mellan lägenheter och sovrum.

Gemensamma kontrakt kräver inte samma standard men då finns heller ingen besittningsrätt, så funkar det till exempel i dagens korridorsboenden för studenter.

Andra frågor som inte är helt klarlagda rör till exempel skadeståndsskyldigheter i gemensamma utrymmen, vilket Hem & Hyra har belyst i en rad artiklar. 

Annons

Förstahandskontrakt och besittningsrätt

Hyresgästföreningen har reagerat på höga hyresnivåer och villkor, bland annat i ett co-living i Handen i Stockholmsområdet där rummen är så små som cirka sex kvadratmeter.

Helsingborgshem har byggt enligt bygg- och brandregler och hyresgästerna får förstahandskontrakt med besittningsrätt. Däremot har man infört ordningsregler i strid mot hyreslagstiftningen och infört förbud mot inneboende och husdjur.

Argumenten för att satsa på delade boenden är bostadsbrist och att det är klimatsmart, samt motverkar ofrivillig ensamhet.

Ett badrum med toalett.
Tre personer delar på ett badrum. Här har alla sin egen förvaring på speciella platser. Det gäller hela boendet, till exempel också i skafferierna.

Hyresgästerna i Helsingborg ser nästan bara fördelar med att dela på saker. Här delar tre personer också på en toalett och dusch. Just det fick dock William att tveka att flytta in.

– Jag är liksom inte student längre. Jag har delat badrum tidigare och vi fick ha ett schema på morgonen. Sen kan det ju bli rörigt när man delar badrum, att komma överens om vem som är ansvarig för att städa.

Badrummen städas tre gånger i veckan

Det blev en sak som avgjorde att han ändå flyttad in: städning.

Badrum och kök städas tre gånger i veckan och övriga gemensamma ytor en gång i veckan.

– Det är fortfarande en kompromiss men det fungerar så bra att det inte är en grej, säger William.

William har en teori

Hyresgästerna kring bordet är överens om att vore det inte för städningen skulle det knappt gå. Sen finns det också en gästtoalett om det skulle behövas.

I köket plockar alla undan efter sig men städaren går också över ytorna och tar ut soporna.

– Utan det hade jag inte bott här, säger Bodil.

Och den måste vara så frekvent som minst tre dagar i veckan. William har en teori.

– Säg att en tallrik står framme. Du hinner inte bli riktigt upprörd på två dagar. Irriterad men inte riktigt upprörd. Att tallriken städas bort relativt snabbt håller det på en trevlig nivå.

En ung man som står i ett rum med en säng och en soffa.
Oskars rum är inte större än cirka tio kvadratmeter. Det tycker han räcker.

Nu har det snart gått ett och ett halvt år sedan Helsingborgshem startade uthyrningen av tolv rum i det delade boendet. När Hem & Hyra är på besök bor det folk i sju rum. Enligt bostadsbolaget visste man inte hur stort intresset skulle vara.

Andra vinster ekonomiska

Lee Antonsen är produktutvecklare på Helsingborgshem. Hon misstänkte att det skulle gå lite trögt i början. Enligt henne kan den breda målgruppen vara en orsak till att det inte har varit helt lätt att hyra ut.

– Folk kan ha svårt att se sig själva i boenden. Det hade kanske varit lättare om vi till exempel vände oss till enbart äldre kvinnor eller unga entreprenörer. Men vi vill vända oss till alla som bor själva och vill dela sitt boende, säger Lee Antonsen.

Idag är det i en förlustaffär.

Annons

– Men vi gör andra vinster är rent ekonomiska. Vårt uppdrag är att undersöka nya boendeformer som är långsiktigt hållbara och detta är en satsning som får lov att ta tid. Vi fortsätter bevaka och lära oss. Vi är inte färdiga med konceptet.

Får behålla köpoäng

Helsingborgshem har ett socialt uppdrag. Bostadsbolaget ska till exempel främja olika slags boenden, hållbarhet, delningsekonomi och arbeta mot ofrivillig ensamhet.

Helsingborgshem planerar inga förändringar men nu klurar hon på hur de bättre ska nå ut med delningsboendet.  Målgruppen består. Nytt är att den som flyttar in idag får behålla sina köpoäng i sex månader vilket öppnar upp för en prövotid.

– Vi tror helt enkelt att man måste man måste våga testa för att förstå hur det är att bo så här, säger Lee Antonsen.

En kvinna som står framför ett hus som håller på att byggas.
Hem & Hyra träffade Lee Antonsen 2021 när hyreshuset höll på att byggas. Högst upp i fastigheten ligger Helsingborgshems co-living.

En tröskel är att komma över är att dela badrummen. Beslutet att de ska delas grundar sig på flera saker. Det är billigare att bygga och ytor kan användas till annat. Ett annat starkt skäl är att snåla på resurserna och därmed värna om miljön.

Kollar ”På spåret”

Bodil, Oskar och William hade gärna haft fler personer runt sig. Bodil Englund tror att folk tvekar just på grund av toaletterna.

– Man tror att det är som en studentkorridor, säger hon.

Oskar tycker att marknadsföringen kunde vara bättre och han tror att folk är rädda för att förlora sin privata sfär, och att det ska vara jobbigt att vara social med andra. Här samlas också folk i tv-soffan och kollar på ”På spåret” eller serier som favoriten ”How I met your mother”. Ibland spelar hyresgästerna brädspel.

Två män i ett kök. En sitter en går.
Oskar tycker det sociala i boendet är avslappnat. Här med William.

Oskar gillar att andra smakar på maten han lagar i köket, vilket Bodil påpekar gör honom till en favoritperson i huset.

– Jag skulle säga att det är avslappnat socialt. Det tar inte energi, det är småprat i köket men också okej att inte prata alls, som i en familj, man pratar inte hela tiden, Oskar Wictorsson.

– På ett sätt är det som att bo i en familj men ändå inte, man argumenterar inte på samma sätt, menar Bodil Englund.

Klänningarna hänger mot kylskåp

Hon har bott här sedan boende öppnade. Hon flyttade från en tvåa för att hon var less på att bo ensam. Av det som fanns i hennes förra lägenhet samsas nu en ställbar säng, ett barskåp, ett mindre bord och halvsoffa i hennes cirka 14  kvadratmeter stora rum.

Hon saknar inget förutom att hon gärna haft en liten garderob till. Nu tar hennes upphängda klänningar emot ett litet kylskåp som tillhör rummet.  Ett litet extra utrymme för skor hade heller inte varit fel.

När Oskar flyttade hit passade han på att rensa stort. Förutom en säng prioriterar han en vinylspelare, skivor och en gitarr.

– Mer behövs inte när allt annat finns.

Fakta: Det här ingår i boendet

Tre toalettpappersrullar.

  • Basvaror som disktabletter, toalettpapper, salt och peppar ingår i hyran.
  • Den enda möbeln boende måste ha själva är en säng.
  • I de 200 kvadratmeterstora gemensamma ytorna finns ett komplett öppet kök med matsalsbord, tvättstuga, vardagsrum, relaxrum, träningsrum och en ateljé med staffli och instrument.
  • El, tv och bredband.
  • Gratis medlemskap i en bilpool.
Fakta: Så funkar det i Helsingborgshem co-living
  • En gång i månaden har de boende månadsmöten där en ur Helsingborgshems personal är med. Här pratar man om eventuella inköp eller om något behöver förändras. Just nu är träningsrummet uppe till diskussion för att det inte används så ofta.
  • Besök och övernattningar av familj och vänner är tillåtet.
  • Vissa ordningsregler är villkorade som att det inte är tillåtet med husdjur och rökning – andra sätter de boende själva.
  • Det finns inga regler om att hyresgästerna måste umgås.
  • Endast en person per rum är tillåtet.
Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.