Husägare förlorar sitt hyreskontrakt
Helsingborgsmannen har hyrt tre rum och kök sedan februari 2011. Enligt mannens grannar flyttade han ifrån lägenheten sommaren 2016. Sedan dess ska lägenheten ha hyrts ut i andra hand till olika personer. När värden upptäckte att hyresgästen ägde ett hus där han också var folkbokförd tillsammans med sin fru och parets fem barn, fick hyresgästen en rättelse varpå han skrev sig på lägenhetsadressen.
Hyresgästen har bestridit uppsägningen och förklarat att han och hans fru haft problem. För att hon inte skulle lämna landet köpte de ett hus där hon och deras barn skulle bo. Han var folkbokförd på husets adress för att ha samma folkbokföringsadress som sina barn. Enligt mannen delar han lägenheten tillsammans med en släkting.
Då parterna inte kunde enas tog värden ärendet till hyresnämnden som nu har beslutat att hyresavtalet ska upphöra den 28 februari. Hyresnämnden menar att mannen är villaägare och varit folkbokförd på den adress där huset ligger men ändrade sig när han fick en tillsägelse av värden.
Nämnden anser att omständigheterna visar att mannen har sitt boende tillgodosett i det hus han är delägare i. Vidare anser de att hyresvärdens behov av att disponera lägenheterna för permanent boende räcker som skäl för uppsägning. Av den orsaken gör hyresnämnden ingen prövning av uppsägningen på grund av otillåten andrahandsuthyrning.
Beslutet har inte överklagats till Svea hovrätt.