Hyran 32 procent högre i innerstaden än i ytterstaden
Den som bor i en trea i Tensta, Rinkeby eller Skrubba betalar i genomsnitt 32 procent mindre i hyra än den hyresgäst på Södermalm som bor i en lika stor lägenhet.
Det visar rapporten ” Vad är rätt hyra i Stockholm?” där Hyresgästföreningen region Stockholm, har jämfört hyresnivån i både nyproducerade, upprustade och icke upprustade lägenheter i olika områden i staden.
Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm tycker att siffrorna talar sitt tydliga språk.
– Det här visar att de som bor i innerstaden redan betalar mycket för läget, säger han.
Rapporten är den andra i ordningen från Hyresgästföreningen, den första kom i slutet på 2012. Trenden med ökade skillnader i olika områden är tydlig när lägenheter som inte är upprustade jämförs.
För två år sedan var hyran i innerstaden 12 procent högre än en likadan icke renoverad trea i ytterstaden. Idag har gapet ökat ytterligare och innerstadslägenheten är 18 procent dyrare.
Ett annat område som sticker ut är när icke upprustade lägenheter som ligger i samma område jämförs med varandra. Då kan hyran skilja sig åt ganska rejält trots att lägenheterna på pappret är ganska lika.
Störst är skillnaden i innerstaden där vissa lägenheter ligger 30 procent högre än andra lägenheter, trots att ingen av lägenheterna är upprustad.
Per Björklind tycker att skillnaden i hyresnivåer är ett argument för att inte gå Fastighetsägarna Stockholm till mötes och höja hyran mer i innerstaden på grund av lägesfaktorn.
– Sammantaget förstärker det här bilden av att vissa hyror i innerstaden är för låga och vissa för höga. Om vi ska kunna avgöra om hyran är korrekt utifrån bruksvärdet och förvaltningskvalitén behöver fastigheterna besiktigas. Det blir svårt att gå med på en differentierad hyra innan det blir klargjort hur vi ska få med fler bruksvärdesparametrar i årets ramavtal, säger han.
Därmed är det bäddat för hårda förhandlingar i årets hyresförhandlingar där Fastighetsägarna Stockholm har krävt att hyran höjs med i snitt 2,5 procent, men att lägenheter i bra läge ska få större hyreshöjning.
– Problemet är att om vi höjer hyran mer för lägesfaktorn innan vi vet om dagens hyror är rättvisa, är risken stor att de hyror som ligger fel hamnar ännu mer fel, säger han.
Enligt Billy McCormac,vd Fastighetsägarna Stockholm, har samtal påbörjats mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm om ett nytt hyresättningssystem som ska ersätta den gamla Stockholmsmodellen.
Per Björklind vill inte bekräfta att samtal förs mellan parterna.
– Jag vill att vi tar fram ett nytt hyressättningssystem i Stockholm, det behövs, men vad det heter och hur det ska gå till är inte klart än, säger han.
Rapporten bygger på Hyresgästföreningens hyresstatistik från 180 000 lägenheter i Stockholm. I rapporten har Hyresgästföreningen jämfört hyresnivån i en normlägenhet på tre rum och kök och 77 kvadrat.