Annons

Chocken: Hyran ”höjdes” med 62 procent

Sollefteå Årets hyreshöjningar är högre än vanligt. Men Solatums meddelande till över 1 000 hyresgäster om en tolv gånger högre höjning än väntat blev en riktig kalldusch. "En olycklig felskrivning", säger Roger Lundin, vd för Sollefteås bostadsbolag.
Montage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.
Foto: Åsa Eriksson
Roger Lundin, vd Solatum, beklagar att felaktig information skickades ut.

Marie Aleman trodde inte sina ögon när hon läste informationen som hennes hyresvärd Solatum delat ut i brevlådorna häromdagen.

– Det stod att hyran skulle höjas med 59 kronor per kvadratmeter och månad från och med 1 april, berättar Marie.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En sådan höjning hade inneburit 3 835 kronor mer i månaden för Maries tvåa på 65 kvadratmeter.

– Jag blev jätteorolig innan jag började misstänka att det måste vara något fel. Men både vd:n och kundchefen hade skrivit under med sina namn så jag tyckte att det var konstigt att de verkligen kunde missa en sådan sak.

Det visade sig mycket riktigt att det handlade om en felskrivning av Solatum. Istället för en årshöjning på 59 kronor per kvadrat hade det råkat bli en månadshöjning, alltså tolv gånger mer än överenskommelsen med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Peter Sjöbom på Hyresgästföreningen, som förhandlat årets hyror för hyresgästernas räkning, kommenterar missen:

Annons

– Överenskommelsen är en generell höjning om 5,2 procent från 1 april, inte mer än så. Och det är också den informationen som Hyresgästföreningen skickat ut till medlemmarna. Men Solatum har valt att räkna om det i kronor istället och det är såklart inte bra om informationen då blev felaktig, säger Peter Sjöbom.

När Marie Aleman började ana hur det egentligen förhöll sig ringde hon Solatum för att få klarhet i saken.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– De bekräftade att det blivit fel, men att de inte skulle skicka ut någon ny information till oss hyresgäster. Jag tycker det är självklart att man måste meddela alla hyresgäster om man gjort ett så stort misstag. Det kan finnas de som ändå tror på det som står.

Solatum skrev en rad på hemsidan strax efter att de blivit uppmärksammade på felet:

Beklagligt har det blivit fel i informationsutskicket om hyreshöjningen 2024, nedan finns rätt information”

– Ja, det var en olycklig felskrivning, säger Roger Lundin, vd för Sollefteås bostadsbolag när Hem & Hyra ringer upp.

Annons

Ser ni till att hyresgästerna får nya lappar med rätt information nu då?

– Vi delar snart ut de nya hyresaviseringarna och där framgår det ju vad de får i höjning.

Får de ett meddelande om missen då i samband med utskicket?

– … ja det kan ju tänkas att det går att få med det.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.