Annons

Hyrde ut – förlorade lägenheten och 50 000 kronor

Norra Djurgårdsstaden Trebarnsmamman Eva hyrde ut sin lägenhet i Stockholm till det ”trevliga paret”. Ett halvår senare har hon blivit av med kontraktet och har 50 000 kronor i hyresskuld.
I den här fastigheten i Norra Djurgårdsstaden hyrde Eva ut sin lägenhet i andra hand. Det ledde till att hon blev av med kontraktet och är skyldig 50 000 kronor i hyra.

Trots att historien ännu inte är ett år gammal är den kantad av flera polisanmälningar från båda håll. Ord står mot ord om vem som förlorat mest på det som från början var tänkt som en begränsad andrahandsuthyrning över ett år. Klart är dock att Eva (som i verkligheten heter något annat) till slut blev tvungen att säga upp sitt förstahandskontrakt i Norra Djurgårdsstaden som en sista åtgärd att slippa ansvaret för det par som upphörde att betala hyra redan efter första månaden. Och den samlade hyresskulden på över 50 000 kronor är hon fortfarande skyldig.

Tvisten mellan mannen, hans fru och Eva började omgående efter kontraktsskrivningen i mars 2015. Den avtalade depositionen om två hyror betalades aldrig in, dessutom upptäckte Eva att paret nyligen dömts i tingsrätten till avhysning från en annan bostad som de inte betalat in tillräckligt med hyra för.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Eva försökte då få ut paret omedelbart men de vägrade flytta. I ett mejl förklarar de istället att de kommer inleda en process i Hyresnämnden eftersom de anser att hyran är för hög. Från maj betalar de inte någon hyra alls med förklaringen att de istället deponerar den hos länsstyrelsen. Mailet avslutas med:

– Skulle du, eller någon du anlitat, vid något tillfälle ta sig in i lägenheten så kommer vi att göra polisanmälan avseende hemfridsbrott. En situation som knappast skulle hjälpa dig i din ambition att utveckla ditt företag. 

Några pengar visade sig däremot aldrig ha deponerats hos Länsstyrelsen och ännu inte till dags dato.

Läs ocksåBor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Hyresgästföreningen kopplas in från båda håll. Eva nekas hjälp då hon i det här fallet räknas som hyresvärd. Paret, däremot, kan möjligen få hjälp men de återkommer aldrig med de handlingar som efterfrågas. Mannens medlemskap annulleras senare under året då han inte betalat medlemsavgiften.  

Under den här perioden har Eva blivit så desperat att hon åker till sin lägenhet och försöker få tillbaks nycklarna genom konfrontation. Svaret från mannen spelar hon in på mobilen:

– Det kan du glömma, säger han, därefter anmäler han även den händelsen till polisen.

Annons
Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Moses Wikström vid citypolisen i Stockholm har insyn i utredningsförfarandet. Han har deltagit i flera utredningar av bedrägerier, olovligt förfogande med mera, men just det här, där en ensamstående trebarnsmamma råkat illa ut tycker han är en extra besvärande omständighet. Men det var inte bra att Eva själv tog kontakt med paret. Även om han har förståelse för det. 

– Jag skulle vilja göra en handbok för personer som har blivit blåsta och den första punkten vore i så fall: Ta inte saken i egna händer. Men jag förstår henne. Hon har varit pressad, säger han. 

Evas polisanmälningar om bland annat olovligt förfogande har dock lagts ner med bedömningen att det är en tvist som ska avgöras civilrättsligt och den tvisten pågår fortfarande. I dag är hon sjukskriven och kämpar för att komma tillbaka ekonomiskt. Hon hade hoppats på mer hjälp från framför allt Familjebostäder. 

– Det måste finnas något slags skydd när man hyr ut i andra hand. Någon kunde ha hjälpt mig. Jag anser att jag har rätt till mitt kontrakt, säger hon. 

Moses Wikström håller med.

– Det är beklämmande att inte vi kan förlita oss på att andra aktörer hjälper till mer och medverkar i processen, säger han.

Daniel Engström, utredare på Familjebostäder, beklagar att Eva hamnade i rävsaxen – att hon själv inte kunde slänga ut sin hyresgäst å ena sidan för att det är ett brott, men att hon heller inte kunde ha kvar kontraktet eftersom hyran tickade på utan att hyresgästen betalade den.

– Det hade kunnat kosta henne hur mycket som helst, säger han. 

Annons

Att Eva dessutom hyrde ut sin lägenhet utan tillstånd från Familjebostäder gjorde saken enkel rent juridiskt. 

– Hade hon inte sagt upp avtalet hade vi drivit det till uppsägning. Så oavsett hade hon inte kunnat behålla sin lägenhet, säger Daniel Engström. 

Mannen som hyrde säger att han kan förstå att allt som hänt i och för sig är ett ärende som väcker principiella frågor när det handlar om andrahandsuthyrningar. Han medger också att de inte betalat alla hyror men att det finns anledningar till det. 

– Vi drabbades av väldigt stora merkostnader och då innehöll vi hyran. Jag känner inget dåligt samvete för det, säger han.

När Eva tittar tillbaks på året som gått är hon osäker på vad hon kunnat göra annorlunda med facit i hand. 

– Jag vet inte. Det har varit ett runtbollande mellan olika myndigheter, ingen har kunnat ge mig några egentliga råd. Jag ångrar att jag litade på Familjebostäder om deras försäkran att de inte ställer barnfamiljer utan bostad. Jag hade kunnat säga upp kontraktet tidigare men det tycker inte jag är rätt. Och det känns så fel att jag ska vara skyldig två vuxna människors hyra.

Fakta: Hyresnämnden om att hyra ut i andra hand

Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.

Läs också Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.