Hyresbostäder höjer hyrorna och ökar underhållet
Det har varit ansträngt vid förhandlingsbordet de senaste åren. Två år i rad har hyresförhandlingarna mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen strandat och hyreshöjningarna har inte kunnat genomföras förrän en bra bit in på året. Det är framför allt frågan om hur bolagets vinst ska användas som har varit den stora stötestenen. Hyresgästföreningen är kritisk mot att delar av vinsten förs över till ägaren, Norrköpings kommun, och anser att pengarna i stället bör gå till underhåll. Enligt en rapport från Boverket är vinstöverföringen större än lagen tillåter.
Detta har varit i fokus även i förhandlingarna om 2012 års hyror. Men den här gången kunde parterna ändå komma överens.
– Vi har fått se en femårsplan för underhållet och bolaget gör en tydligt markerad satsning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.
Överenskommelsen innebär att Hyresbostäder åtar sig att öka underhållet med 23 miljoner kronor nästa år. Det är mer pengar än vad hyreshöjningen, i genomsnitt 2,5 procent, ger i ökade intäkter.
– I förhandlingarna har vi tryckt ganska hårt på att om man ska öka underhållsinsatserna så kan man inte samtidigt behålla den vinstnivå man har haft. Det går inte att göra båda sakerna samtidigt, säger Benny Andersson.
Det har förekommit diskussioner mellan Hyresgästföreningen och ledande politiker i Norrköping om vinstöverföringarna. Samtalen har hittills inte lett till något konkret.
– Men vi ska fortsätta prata med kommunen om det här, säger Benny Andersson och fortsätter:
– Hyresgästerna bidrar med sin del genom hyreshöjningen och då utgår jag från att ägaren bidrar med sin del genom att avstå från att plocka pengar ur bolaget.
Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder, är nöjd med att parterna kunde nå en uppgörelse före årsskiftet.
– Problemet som vi upplever det, när det gäller ägarens avkastningskrav, är att det inte är en förhandlingsfråga mellan oss och Hyresgästföreningen, utan helt och hållet en ägarfråga, säger han.
Hyresnivåerna i Norrköping är redan bland de högsta i länet. Klarar hyresgästerna höjningen?
– Det är klart att det finns hyresgäster som varje höjning är kännbar för. Men att skjuta på underhållet ytterligare kan göra att situationen blir ännu värre i förlängningen, säger Benny Andersson.
Lars Löfgren svarar så här på samma fråga:
– Det hoppas jag verkligen. Men det är ingenting konstigt med att hyrorna är högst i Norrköping och Linköping, som är stora städer med stor efterfrågan på lägenheter.
Bolaget ska nu planera mer i detalj var de extra underhållsinsatserna ska sättas in. I vissa fall är det fråga om så omfattande åtgärder att hyresgäster kommer att behöva evakueras.
– Vi har ett stort arbete framför oss. Behoven är spridda över hela stan, säger Lars Löfgren.
Hyresbostäder hade begärt att få höja hyrorna med 3,9 procent.
Höjningen innebär att en genomsnittslägenhet med tre rum och kök på 72 kvadratmeter blir 137 kronor dyrare i månaden.
I genomsnitt höjs hyrorna med 2,5 procent, vilket motsvarar 23,30 kronor per kvadratmeter och år.
Totalt lägger Hyresbostäder 300 miljoner kronor på underhåll 2012 och räknar med att satsa 1,5 miljarder under en femårsperiod.
Hyresbostäder har drygt 10 600 lägenheter i Norrköpings kommun.
Hyreskraven inom parentes.
Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 1,96% (2,0%).
Vallonbygden, Finspång: 2,34% (3,9%).
Bostadsbolaget, Mjölby: 2,9% (3,8%).
Ramunderstaden, Söderköping: 1,96% (4,0%).
Stiftelsen Kindahus: 167 kronor i månaden, oavsett lägenhetsstorlek, vilket motsvarar 3,8% (5,7%).
Vadstena Fastighets AB: 2,6% (3,8%).
Hyresbostäder, Norrköping: 2,5% (3,9%).