Annons

Hyresbostäder vill höja hyran

Norrköping Från årsskiftet vill Hyresbostäder höja hyrorna med 1,56 procent. Orsaken är bland annat ökade kostnader för värme och underhåll.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresbostäder vill höja hyrorna under nästa år.

Kommunägda Hyresbostäder är Norrköpings största hyresvärd med cirka 9 000 lägenheter. Från årsskiftet har bolaget begärt en hyreshöjning på 1,56 procent eller 15,88 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är olika kostnadsökningar som gör att vi behöver justera hyrorna. Byggkostnadsindex har gått upp, vilket påverkar kostnaderna för underhåll. Vi har också sett höjningar av värme, el och vatten, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

För en trerumslägenhet på 72 kvadratmeter skulle höjningen innebära ett påslag på cirka 95 kronor i månaden. Men Hyresgästföreningen är kritisk till Hyresbostäders yrkande.

– Det är för högt om man ser till det ekonomiska läget i landet, med låg inflation och lågt ränteläge. Det är inte heller många taxor som har rört på sig uppåt, till exempel så sänks avgifterna för renhållningen, säger Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen så rimmar den begärda hyreshöjningen illa med att kommunen samtidigt tar ut 211 miljoner kronor ur bolaget.

Annons
Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

– När man ena stunden säger att uttaget inte ska påverka bolagets underhåll, men sedan kommer och säger att man behöver höja hyran för att ha råd med underhåll, ja då får jag inte ihop det. Om man inte har pengar för den löpande verksamheten så får man väl be kommunen lämna tillbaka lite pengar, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Men Hyresbostäder anser att uttaget och den begärda hyreshöjningen är två olika saker.

– Det ena är driften och handlar om det vi vill göra under 2016 och de kostnader det medför. När det gäller uttaget så handlar det om vad som varit historiskt i bolaget, att det gjorts en nedskrivning av fastigheter och som sedan fått en värdeökning. Jag kan förstå att Hyresgästföreningen ser en koppling, men det är faktiskt två olika saker, säger Lars Löfgren.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Så uttaget påverkar inte bolaget?

Annons

– Nej, det kommer inte att påverka företaget, mer än att det kan ha en liten effekt på bolagets soliditet på sikt.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.