Annons

Hyresgäst anklagas för trakasserier – får bo kvar

Västmanland Lena Westerbergs hyresvärd anklagade henne för trakasserier och uppvigling och försökte säga upp henne. Men nu ger Svea hovrätt henne rätt att bo kvar i lägenheten i Arboga.

”Vi flytt int” och ”Varning för gubbe” stod det på små lappar som satt på hyresgästens dörr. Hyresvärden tolkade budskapen som ett angrepp på honom, medan hyresgästen Lena Westerberg menar att det ska läsas med humor och att det sistnämnda syftar på hennes sambo som ska fylla 50 år snart.

– Det är överhuvudtaget märkligt att värden säger sig sett lapparna, han är i princip aldrig i vårt trapphus, säger hon.

Läs också

Hem & Hyra har tidigare berättat om Lena Westerberg i Arboga vars hyresvärd Jan Jonson, 82, anklagar henne för att förfölja och trakassera honom och som vid flera tillfällen försökt få henne att flytta.

En historia som nu åtminstone rättsligt har fått sitt slut, när hovrätten avslår hyresvärdens begäran att få Lena Westerbergs hyresavtal uppsagt.

– Det känns jätteskönt att det äntligen är över, den här gången har det varit väldigt utdraget över tid. Jag och min sambo har krävande yrken och sambon driver dessutom ett företag där jag är delaktig. Det enda vi vill är att få vara ifred, säger Lena Westerberg.

Läs ocksåHyresvärd vänder sig till hovrätten för andra gången

Hyresvärden som bor på samma gård som Lena Westerberg i centrala Arboga, har flera gånger tidigare försökt säga upp hennes 21-åriga hyresavtal och har anfört olika anledningar till det.

– Men han har aldrig kunnat bevisa att han har någon grund för det han säger. Om jag har intrigerat, tala gärna om hur och med vem, säger Lena Westerberg.

Annons

Hyresvärden hävdar att Lena trakasserar honom och dessutom intrigerar och uppviglar andra hyresgäster. Som bevis i hovrätten anförde fastighetsägaren bland annat att han de senaste åtta åren har haft ett 30-tal ärenden hos olika myndigheter och andra instanser, ärenden som han menar att Lena Westerberg är upphov till. Lena säger att hon ligger bakom ett tiotal av dessa ärenden, men att hon haft fog för anmälningarna till bland annat miljöförvaltning, Fastighetsägarnas etiska nämnd och Hyresgästföreningen.

Läs också”Uppviglande” hyresgäst får bo kvar

Problemen började 2009 när Jonson och hans fru flyttade in i fastigheten från en annan ort. Fram till dess hade Lena Westerberg och sambon Roger Larsson skött förvaltningen av fastigheten åt hyresvärden.

Lena Westerberg anser att Jonson inte förstår sin roll som hyresvärd.

– Det är min skyldighet som hyresgäst att säga till om det är någon brist i boendet. En gång regnade det in hos oss, det bemötte hyresvärden med total tystnad. Det slutade i hyresnämnden och det blev nog en större kostnad att renovera än om hyresvärden åtgärdat bristen direkt. Eftersom hyresvärden inte svarar får vi skicka rekommenderade brev till honom – och det uppfattar han som trakasserier. Vi bor 25 meter ifrån varandra, vi måste ju kunna kommunicera som vuxna människor, säger hon.

Hyresvärden vände sig först till hyresnämnden i sitt försök att få Lena uppsagd, men fick avslag. Han överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, som även de väljer att avslå värdens begäran, bland annat med motiveringen att en hyresvärd måste finna sig i att motsättningar  –  även av personlig och allvarlig natur – kan uppstå i förhållandet till någon eller några hyresgäster. Hovrätten tycker inte heller att de motsättningar värden beskriver inte bara kan läggas hyresgästen till last. Beslutet går inte att överklaga.

– Vänner undrar hur vi orkar och varför vi inte flyttar.  Men det här är hemma för oss, det är en känsla vi har. Vi har satt personlig prägel på lägenheten och har lagt ner mycket arbete. Vi har stått upp får vår rätt att bo här, säger Lena Westerberg.

Annons

Hyresvärden Jan Jonson är missnöjd med hovrättens beslut.

– Det är klart man blir besviken, det här är en lång historia. Jag hade väntat mig att hovrätten skulle sätta en gräns för sådana här saker. Det tar på krafterna när rättsapparaten fungerar på det här sättet, säger han.

Lena Westerberg säger att du är svår att få tag i när något behöver åtgärdas i lägenheten, stämmer det?

– Nej, inte alls. Vi bor 20 meter ifrån varandra, vi ser henne hela tiden. Andra hyresgäster knackar på och berättar om det är något.

Hur kommer er relation att se ut framöver?

– Ja man får inse att så här är det, sådana här personer finns i samhället och de kommer att fortsätta. Jag är allmänt besviken på att rättssamhället inte klarar av det.

Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.