Annons

”Uppviglande” hyresgäst får bo kvar

Arboga En hyresvärd i Arboga tyckte att hyresgästen uppviglar och söker konflikt och ville säga upp henne. Men hyresnämnden lät henne bo kvar. Nu har hyresvärden överklagat till hovrätten

Hyresvärden och hyresgästen, som bor i ett kulturhus i Arboga, ska länge varit i konflikt med varandra. En tvist fick sin lösning i fjol, när hovrätten gav hyresgästen rätt och hon slapp en ombyggnation av lägenheten som hyresvärden hade planerat. Han ville förändra lägenhetens planlösning helt genom att riva upp golv och flytta väggar.

Hyresvärden, en 81-årig man, känner sig trakasserad och förföljd av kvinnan och ville säga upp henne i våras. Som grund för uppsägningen anger han i ansökan till hyresnämnden att hon ”intrigerar, söker konflikt och uppviglar andra”. 2011 sade han upp henne första gången av ungefär samma skäl, men förlorade även den gången i hyresnämnden och därefter i hovrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt värden har hyresgästen vid två tillfällen medverkat till en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden och har lika många gånger anmält honom till Fastighetsägarnas etiska nämnd.

Annons

Hon ska också ha anmält hans fru för mened. Någon har lämnat in mjölbaggar till kommunen och sagt att de kommer från 81-åringens fastighet. Värden tror att det är hyresgästen som gjort det.

Kvinnan nekar till anklagelserna och anser inte att de har någon konflikt. De enda gånger hon kontaktat värden har varit när hon gjort felanmälningar, som när hon hade läckage i taket. Eftersom det är svårt att få tag i värden har hon skickat sms.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hyresnämnden tycker inte att 81-åringen har kunnat visa upp tillräckligt starka skäl för att kvinnan ska sägas upp. Han har inte heller skickat varningar på ett korrekt sätt. Men även om han hade gjort det finns det inte tillräckligt starka skäl för en uppsägning, konstaterar hyresnämnden i beslutet.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.