Annons

Hyresgäst anmäld för struntprat – friad i hovrätten

Stockholm Den pensionerade mannen pratade så mycket oväsentligheter att grannen anmälde honom. Beslutet i hovrätten: mannen frias från struntprat och andra påstådda irriterande beteenden.

Båda parterna i målet, en kvinna i 30-årsåldern och en pensionerad man, hyr sina lägenheter av en bostadsrättsförening i Stockholm. Men grannsämjan har inte varit den bästa. Kvinnan har irriterat sig på mannen på mängder av punkter sedan den där städdagen för ett år sedan då hon för första gången uppmärksammade hans ”påträngande, icke acceptabla sätt”. I hyresnämndens protokoll uppger hon bland annat att han:

– Dröjt sig kvar i tvättstugan och ”pratat om oväsentligheter”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rastat sin hund utanför hennes lägenhet.

– Tittat in genom fönstret när hon stått naken.

Annons

– Stått nära och lyssnat när hon fikat med en kompis vid tunnelbanan.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Följt efter henne i bilen när hon löptränat vilket känts som obehagligt eftersom hon ibland tränar i sport-bh.

Dessa, och flera andra, irritationsmoment ville kvinnan att bostadsrättsföreningen skulle göra någonting åt. Till slut anmälde hon saken som ett åtgärdsföreläggande i Hyresnämnden och där fick föreningen redovisa vad de gjort åt saken.

Annons

Ordföranden i föreningen säger att de sett allvarligt på det som påstås och att föreningen har möjlighet att tilldela hyresgäster en rättelseanmaning. I det här fallet anser dock inte föreningen att nivån av störning legat på tillräcklig nivå. Insyn via balkongen saknas till exempel under de flesta tidpunkter på dygnet. Föreningen har pratat med mannen och ingen annan boende har framfört klagomål på honom. Det enda egentligt negativa som tillskrivs mannen är att han är en ”pratglad man som kanske inte alltid har förmågan att bedöma om hans konversation uppfattas på ett positivt sätt av omgivningen”.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hovrätten delar hyresnämndens bedömning och skriver att störningarna inte har med boendet att göra och avslutar beslutet med: ”även om hovrätten skulle ta nu åberopade omständigheter för goda saknas alltså förutsättningar att bifalla NN:s talan.”

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.