Annons

Hyresgäst blir av med köket

Nyheter Värden vill byta ut köksinredningen i femrummaren i centrala Göteborg. Hyresgästen sa nej och fick rätt i hyresnämnden. Nu tvingas hon ge sig när hovrätten går på värdens linje.​
Det var i början av förra året som ägaren till huset i centrala Göteborg meddelade hyresgästerna att stammarna skulle bytas. Fastigheten är byggd år 1929 och stammarna har inte bytts sedan dess.
I samband med stambytet ville värden byta ut köksinredningen.
Det skulle varken vara ekonomiskt försvarbart eller praktiskt möjligt att återställa den ursprungliga inredningen efter stambytet, resonerade värden.
 
Nio av tio hyresgäster gick med på förändringen, men en 41-årig hyresgäst vägrade. Kvinnan hyr en femrummare och ansåg att hennes kök var modernt och attraktivt.
Och eftersom endast delar av hennes kök skulle påverkas ansåg hon att värden borde återställa köket i ursprungligt skick efter stambytet. Dessutom befarade hon en kraftig hyreshöjning på grund av det nya köket.
Ärendet hamnade i hyresnämnden som gick på hyresgästens linje. Hennes intresse av att behålla sitt kök vägde tyngre än värdens intresse av att förnya lägenheten, tyckte nämnden.
Värden gav sig inte utan överklagade beslutet till hovrätten.
 
Till skillnad från beslutet i hyresnämnden får nu värden rätt att byta ut köksinredningen. Kvinnans nuvarande kök anses inte ha den kvalitet som krävs för att det ska vara försvarbart att återställa det efter stambytet, enligt hovrätten.
Till följd av det nya köket kommer kvinnans hyra att höjas med 425 kronor i månaden.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Så kan du slippa renoveringen:Ge inte tillstånd till renoveringen om du är det minsta osäker. Har du väl gett ditt godkännande, är det mycket svårt att göra någonting i efterhand.

Ta kontakt med Hyresgästföreningen när ombyggnadsplanerna blir kända.Argumentera för din sak och förklara varför du inte vill att renoveringen ska äga rum. Vissa hyresvärdar är mer lyhörda för hyresgästernas önskemål än andra.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Hyresgäster på Gryta riskerar chockhöjda hyror De lever i stanken av kloak och hundbajs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.