Hyresgäst dömd för ofredande efter påhopp på granne
Mannen och kvinnan bor i samma hyreshus i östra Malmö och har uteplatser som gränsar till varandra. Enligt uppgifter i polisutredningen ska mannen tidigare ha fått varningar i av hyresvärden.
I mitten av förra sommaren kontaktade kvinnan fastighetsägarens störningsjour när grannen blev aggressiv och började skrika rasistiska skällsord åt henne. Personalen uppmanade henne samtidigt att ringa polisen
När MKB:s personal kom till platsen sent på kvällen så fortsatte påhoppen. När polisen dök upp började mannen fingra på en kniv. 69-åringen greps och fick följa med till polisstationen.
Nu döms han till dagsböter, 10 500 kronor, för påhoppen på grannen. Han ska även betala skadestånd ett skadestånd på 5 000 kronor. Enligt domen är det tydligt att mannens uttalanden är att klassa som hatbrott eftersom de grundar sig i grannkvinnans etnicitet.
69-åringen har nekat till brott men den versionen tror inte rätten på. Vittnesmålen från MKB:s personal stödjer kvinnans version av vad som hände på uteplatsen. Mannen har sedan händelsen inträffade belagts med kontaktförbud mot grannkvinnan. Men i förhör med polisen berättar hon att hon fortfarande är rädd för sin och sin sons räkning och att hon numera undviker att använda sin terass.
Hatbrott innebär att en person utsätts för brott på grund av deras sexuella läggning, religiösa tillhörighet eller etniska bakgrund. Det är gärningsmannens motiv som står i centrum snarare än vad person har gjort.
Termen fungerar som en straffskärpningsregel och kan resultera i att gärningsmän får ett hårdare straff om de döms i domstol.