HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst får nya köksluckor i stället för uppsägning

Nyheter Bostadsrättsföreningen försökte säga upp sin hyresgäst efter flera försenade hyror. Men hon ges rätt att bo kvar och får dessutom nya köksluckor.
Bostadsrättsföreningen måste ersätta de köksluckor som saknas - och hyresgästen får bo kvar, efter hyresnämndens beslut.

Bostadsrättsföreningen i Älvsjö i södra Stockholm var långt­ifrån nöjd med sin hyresgäst. Med en lång rad skäl vände sig därför bostadsrättsföreningen till hyresnämnden för att tvinga hyresgästen att flytta.

Bland annat hade hon ­varit sen med hyresbetalningarna vid nio tillfällen. Det brukar räcka som skäl att bli av med sin hyresrätt. Dessutom beskylls hyres­gästen för allvarlig misskötsel och för att ha nekat hantverkare tillträde till lägenheten.

Läs ocksåElitspelare riskerar hyreskontrakt

Den allvarligaste anklagelsen är att hon ska ha orsakat en ­vattenskada och vägrat hyresvärden tillträde. Skadan ska ha skett genom att hyresgästen hällt matfett i avloppet så att det blivit stopp, och sen fortsatt att använda avloppet.

Hyresgästens kök, som hängt med ända sedan huset stod klart 1968, tycks under alla omständigheter vara slitet. Så ­slitet att fyra av köksluckorna med fästen ramlat ner. Två av dessa luckor har hyresgästen slängt och det har inte heller fallit i god jord hos värden. Som om inte detta vore nog har det rått olika uppfattning om ­vilket golv som skulle läggas ­efter vattenskadan.

Hyresgästen anser att hon tar väl hand om sin slitna lägenhet. Sedan huset blev ombildat för drygt tio år sedan har det dock varit svårt att få något åtgärdat. Hon har flera gånger ­rapporterat om avlopps­problemen i köket. Vid en gemensam kontroll kom hyresgästen och värden överens om att köksluckorna som ­ramlat av kunde slängas, enligt hyresgästen. Gällande golv­bråket knackade hantverkare på en dag med ett golv som hon inte kommit överens med värden om. Hon bad dem återkomma dagen därpå.

Läs ocksåHär har hyresvärden över 50 saker att fixa

Hyresnämnden har, som framgått, haft en rejäl härva att ­reda ut. Nämnden konstaterar att ­hyresgästen förvisso varit sen med hyran vid nio tillfällen, men hon har inte fått någon rättelseanmärkning. Av vittnesförhör framgår att hon fått okej på att slänga köksluckorna. Det är inte heller bevisat att hyresgästen låtit bli att rapportera om problemen med avloppet i köket.

Så hyresgästen får bo kvar. Dessutom beslutade nämnden att värden ska fixa nya köksluckor. Beslutet har inte överklagats.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Utvisad förlorar hyreskontrakt Rev ut duschkabinen – kostar kontraktet Villaägares söner använde trean i city som partyvåning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.