Hyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden

Västerås kommunala bostadsbolag Mimer har de senaste åren haft problem med hyresgäster som överger sina lägenheter, det vill säga flyttar utan att säga upp kontraktet innan. Ofta finns inga spår efter hyresgästen. Att personer blir dömda är ovanligt, enligt Helen Sundin. Men nu har alltså Västerås tingsrätt lagfört en man som måste betala skadestånd till bostadsbolaget.
Gick in med huvudnyckel
Mannen hyrde en tvårummare av Mimer från juli 2022. Eftersom han inte hade betalat hyran på ett bra tag, misstänkte hyresvärden att han inte längre bodde kvar och började göra efterforskningar. Personal från bostadsbolaget ringde, mejlade och knackade på hans dörr. Men ingen öppnade. De kollade om han hade gjort några felanmälningar under det senaste halvåret, och frågade grannar och kvartersvärd om de sett till honom på sistone. I april 2023 gick Mimers personal in i lägenheten med huvudnyckel.
– Lägenheten såg nästan övergiven ut, men det fanns skor och ytterkläder i hallen. Och det fanns mat i kylskåpet som inte var så gammal, säger Helen Sundin, bosocial chef på Mimer.

Foto: Per Groth
Gick in i lägenheten igen
Eftersom det fanns spår av att någon bodde där, kunde inte Mimer slå fast att lägenheten var övergiven. Men misstankarna kvarstod och i slutet på juli gick hyresvärden in i lägenheten igen.
Då fanns det inga tecken på att någon bott i lägenheten på mycket länge.
–Lägenheten var tömd, så när som på några ytterkläder i hallen, kartonger och en cykel i förrådet, säger Helen Sundin.
Nu var Mimer säkra på att lägenheten var övergiven och ”tog tillbaka” den, det vill säga återförde den till bostadskön. Skicket på lägenheten var inte det bästa. Parkettgolvet hade djupa hack och jack, det var hål i en innerdörr och en skada på tvättmaskinen. Mannen hade inte heller återlämnat nycklarna till vare sig lägenheten eller postboxen, och inte heller de så kallade dropparna till porten.

Satt i fängelse
Under tiden för förhandlingarna i tingsrätten satt mannen i fängelse. Han deltog i den muntliga förberedelsen inför rättegången. När Mimer slog fast att lägenheten var övergiven var han dock inte frihetsberövad.
Enligt domen måste mannen betala tillbaka 24 000 kronor till Mimer, bland annat för en sista utebliven månadshyra, låsbyte och bortforsling av ägodelar. Västerås tingsrätt hade tidigare dömt honom att betala tillbaka runt 43 000 kronor till Mimer i uteblivna hyror.
Mimer valde att inte kräva honom på pengar för den skadade parketten. I ett svaromål till tingsrätten skriver han att han är oskyldig. Han hävdar att det är en exflickvän som brutit sig in, stulit saker och förstört parketten. ”Skadorna gjorde hon för att jävlas med mig”, skriver han. Mimer kan inte vara säkra på vem som orsakat skadorna och släpper därför den biten.
– Det är inte värt att ta en strid för de pengarna. Det är bättre att fastställa de andra skulderna, säger Helen Sundin på Mimer.
Trenden vänder
Enligt henne ser det ut som att trenden med ”smitningar”, det vill säga hyresgäster som överger sina lägenheter, är på väg att vända. Mellan 2019 och 2021 låg antalet stabilt på 7-8 stycken per år. Sedan hände det något. 2022 steg antalet till 19. Året därpå var siffran 30 och 2024 sjönk den till 20. Hittills i år har Mimer kunnat slå fast att åtta lägenheter har blivit övergivna. I flera fall har hyresgästen hyrt ut lägenheten i andra hand innan den övergivits.
Vad beror förändringen på?
– Jag tror det beror på att det idag finns gott om lediga lägenheter, och våra krav för att få en lägenhet är väldigt låga. Man behöver inte hyra i andra hand. Sedan jobbar vi väldigt intensivt med hyresskulder. Det skulle i sin tur kunna innebära att vi hittar fler lägenheter som är övergivna. Men det har vi alltså inte gjort, säger Helen Sundin.