Annons

Hyresgäst i Partille får säga adjö till sin sovalkov

Partille Partillebo vill göra badrummet större i den lilla ettan, men hyresgästen vill hellre ha kvar klädkammaren han använder som sovalkov. Först fick mannen rätt i hyresnämnden. Men nu river Svea hovrätt upp beslutet och går på värdens linje.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Partillebo får rätt att renovera och bygga ut badrummet i en etta, trots att hyresgästen motsatt sig det.

Vad vill egentligen ”hyresgäster i allmänhet” ha? Frågan kan tyckas märklig, men det är runt den det oftast står när en hyresvärd vill renovera och en eller flera hyresgäster motsätter sig detta.

Lagtexten säger nämligen att en ombyggnad kan stoppas om det kan antas att en stor grupp hyresgäster skulle vara emot den, det så kallade objektiva hyresgästintresset (se faktaruta).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När det gäller en mans enrummare i Partille har Göteborgs hyresnämnd och Svea hovrätt gjort helt olika tolkningar.

Lägenheten, som ligger i ett miljonprogramsområde på Södra Annebergsvägen, är en etta på 47,5 kvadratmeter.

Partillebo vill göra badrummet större så att det går att installera en tvättpelare och göra plats för ett badkar. Samtidigt ska badrummet tillgänglighetsanpassas, alltså bli lättare att använda för rörelsehindrade personer.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.

Men ombyggnaden kommer att höja hyran. Dessutom minskar den övriga boytan genom att en klädkammare tas bort.

Hyresgästen har små inkomster och vill inte ha höjd hyra. Han jobbar dessutom natt ibland, och när han sover på dagen använder han klädkammaren som sovalkov. Där är det mörkare och han blir inte störd av sin sambo. Därför säger han nej till Partillebos ombyggnad.

Annons

Mannen pekar även på att han redan nu har en tvättmaskin i badrummet. Dessutom saknas det hiss, så huset kommer inte att bli tillgänglighetsanpassat även om hans badrum skulle bli det.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Hyresnämnden i Göteborg gick på mannens linje, vilket är extremt ovanligt. I nästan alla fall brukar annars ”hyresgäster i allmänhet” antas vilja ha högre standard hellre än bibehållen hyra.

Hyresnämnden menade att i en så liten lägenhet borde man inte förvänta sig ett stort badrum. I stället kan hyresgäster i allmänhet tänkas uppskatta möjligheten att använda klädkammaren som sovalkov. Därför avslog hyresnämnden Partillebos begäran.

Bolaget överklagade till Svea hovrätt, som reste ner från Stockholm till Partille och gick syn i mannens lägenhet. Nämndens ledamöter fick också se en lägenhet som Partillebo erbjuder mannen att flytta till. Det är en nyrenoverad tvårummare med öppen planlösning.

Slutresultatet blev att Svea hovrätt river upp hyresnämndens beslut.

Hyresgäster i allmänhet förväntar sig visst ett större badrum, anser hovrätten. Hyresgästens skäl till att säga nej är hans enskilda, och representerar därför bara det så kallade subjektiva hyresgästintresset (se faktaruta). Hans skäl kan inte anses vara så starka att de hindrar hyresvärden att göra sin planerade renovering, slår hovrätten fast.

Annons

Beslutet från Svea hovrätt kan inte överklagas.

LÄS MER:

Hyresnämnden säger ja till renovering av Vita Björn

Värden vann 99 av 100 upprustningar

Omöjligt stoppa större renovering

Fakta: Så funkar det

Vill en fastighetsägare göra större ombyggnader eller renovering (förbättringsarbeten) måste det godkännas av hyresgästerna.

Säger en eller flera hyresgäster nej får värden gå till hyresnämnden.

Nämnden ska sedan väga värdens intressen mot de boendes, både den enskilde hyresgästen och hyresgästkollektivet (se faktaruta nummer två).

Det här är innebörden av en lag som stiftades 2002 och som skulle stärka hyresgästers ställning.

I praktiken blev dock lagen tandlös, eftersom granskningar som Hem & Hyra gjort visar att hyresnämnderna går på värdens linje i mer än 99 procent av fallen.

Fakta: Så säger lagen

För att en hyresvärd ska få tillstånd till förbättringsarbeten krävs, förutom att hyresvärden har ett beaktansvärt intresse av att utföra åtgärden, att det inte är oskäligt mot hyresgästen att den utförs.

Mot hyresvärdens intresse ska vägas de skilda intressen som hyresgäster i allmänhet kan antas ha av att den begärda åtgärden inte utförs (det så kallade objektiva hyresgästintresset).

Det är inte nödvändigt att det är fråga om ett intresse som flertalet hyresgäster har utan det räcker att intresset finns bland breda grupper av hyresgäster.

När det finns särskilda skäl kan även omständigheter som enbart berör den enskilda hyresgästen beaktas (det så kallade subjektiva hyresgästintresset).

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.