Annons

Värden vann 99 av 100 upprustningar

Stockholm I april 2002 ändrades lagen så att hyresgästerna skulle få ökat inflytande. Så blev det inte. Hem & Hyra har gått igenom alla godkännande av förbättringsarbete i hyresnämnden.
Värdens vinst. Av samtliga ärenden om godkännande av förbättringsarbete som kom till Hyresnämnden i Stockholm fick värden rätt i de allra flesta.

Sedan 2002 har Hyresnämnden fått in 1 943 ansökningar från hyresvärdar som vill bygga om. 33 fick avslag. En tredjedel av dem, tio ärenden, gäller mindre förändringar: att sätta in säkerhetsdörrar, flytta vindsförråd eller sätta in troaxburar i källaren. Så små förändringar behöver inte tillstånd och hyresnämnden avslår därför ansökan, men ger då också hyresvärden grönt ljus till åtgärderna mot hyresgästernas vilja.

Tretton ärenden handlar om Kvarteret Plankan 24 på Södermalm. 274 hyresgäster motsatte sig att Svenska Bostäder byggde två extra våningar ovanpå husen samt ett nytt hus på gården. Hyresnämnden sa nej till åtgärden eftersom det skulle orsaka sämre luft, buller och att barnperspektivet inte var tillgodosett. Beslutet är överklagat till hovrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några ärenden fick avslag för att det fanns formfel i ansökan. Där uppmanades hyresvärden att göra ett nytt försök.

Annons

En bänkskiva i granit och ett inklätt badkar fick stopp i hyresnämnden. Men där sade hovrätten ja.

Ett enda kök i Farsta fick vara kvar. Det gick att byta stammar utan att riva.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Fakta: Ansökningar per bolag

Antal ansökningar om godkännande av förbättringsarbete i Hyresnämnden i Stockholm april 2002-december 2015:

Kommunala bostadsbolag
Botkyrkabyggen 46
Familjebostäder 260
Förvaltaren 28
Huge 16
Signalisten 13
Sigtunahem 3
Sollentunahem 42
Stadsholmen 1
Stockholmshem 308
Svenska Bostäder 52
Telge Bostäder 16
Värmdö Bostäder 23
Väsbyhem 2
Privata hyresvärdar
Akelius 15
Arbetarebostadsfonden 17
Diligentia 102
Heba 31
Ikano 53
Olov Lindgren 64
Stena 47
Wallenstam 25
Wåhlin 17
Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.