Annons

Hyresnämnden säger ja till renovering av Vita Björn

Västra Götaland Hyresgäster i området Vita Björn försökte stoppa Wallenstams renovering. Men hyresnämnden ger fastighetsägarna rätt. Nu tänker Wallenstam börja renovera, samtidigt som flera hyresgäster planerar att överklaga.
Foto: Mattias Axelsson
Protest mot tandlös lag. Hyresgäster från bostadsområdet Vita Björn i Majorna manifesterade inför sammanträdet i hyresnämnden.

Fastighetsägaren Wallenstam vill renovera bostadsområdet Vita Björn i Majorna och höja hyrorna. 19 hyresgäster har sagt nej till de föreslagna standardhöjande åtgärderna och i början av februari prövade hyresnämnden i Göteborg ärendet.

Innan sammanträdet demonstrerade några av Vita Björn-borna utanför rätten.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Annika Westlund från Vita Björns samrådsgrupp säger att syftet med manifestationen var att sätta ljuset på en lagstiftning som i praktiken är helt tandlös.

– I 99 procent av fallen dömer hyresnämnderna till fastighetsägarens fördel. Lagen fungerar inte som det är tänkt, säger Annika Westlund.

Ett annat problem är att det enbart går att säga ja eller nej till renovering, men inte till hyreshöjning.

Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

Annika Westlund räknade redan innan beslutet med att hyresnämnden skulle säga att det är skäligt att renovera. Men att stambyte behövs är inte samma sak som att standarden behöver höjas, argumenterar de boende.

–  Det är hyreshöjningen vi inte vill ha, säger Annika Westlund.

Enligt henne innebär dagens situation att en hyresgäst inte har något att sätta emot. Om hyran höjs så att den boende inte kan bo kvar spelar ingen roll.

Annons
Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

– Besittningsskyddet blir närmast fiktivt, säger Annika Westlund.

Nyligen kom så nämndens beslut. Utslaget blev som Annika Westlund och hennes grannar hade befarat. Hyresnämnden ger tillstånd åt Wallenstam att genomföra de planerade åtgärderna.

Hyresgästerna från Vita Björn hade argumenterat bland annat utifrån att ett bifall kommer att innebära kraftiga hyreshöjningar. Det kommer i sin tur att tvinga många att lämna sina hem och i förlängningen leda till ökad segregation.

Hyresnämnden håller dock inte med. Nämnden anser att Wallenstams planerade renovering med flera olika alternativ att välja på innebär ”relativt måttliga hyreshöjningar, därtill med förhållandevis generösa rabatter.”

Minst fyra av hushållen från Vita Björn kommer att överklaga beslutet, meddelar samrådsgruppen.

Men Wallenstam planerar å sin sida att starta med renoveringarna kort efter den 6 mars, när beslutet vinner laga kraft.

–  Vi kommer att starta ombyggnationen den 13 mars, men redan nu pågår förberedelse för evakueringen. Vi kommer att evakuera ett trapphus i taget. Det känns viktigt att komma igång nu då vi upplever en stor efterfrågan bland många hyresgäster att vi ska komma igång med projektet. Flera har också valt att byta lägenhet till det första huset för att kunna flytta in i en nyrenoverad och klar lägenhet, skriver Wallenstams kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik i ett epost-svar till Hem & Hyra.

Annons

Hur hanterar ni en eventuell överklagan?

– Vi vet inte ännu om någon kommer att överklaga. Om det blir så kommer vi endast göra de åtgärder som vi fått tillstånd till i de lägenheterna och inget annat. Det får bli mer provisoriska lösningar i så fall – vilket tyvärr kommer att resultera i en mer långdragen process.

LÄS MER:

Kämpar mot dyr renovering

Vänsterledaren besökte protesterande hyresgäster

Fakta: Tre olika paket att välja på

Under samrådsprocessen har Wallenstam lagt fram tre olika renoveringsnivåer som hyresgästerna i Vita Björn kan välja på. Nuvarande hyresgäster kan även välja på olika typer av rabatter, som dock inte kommer att gälla nästa boende i lägenheten.

De protesterande hyresgästerna vill att den lägsta nivån ska vara noll procent höjning, eftersom stam- och elbytet bör räknas som underhåll, vilket ingår i befintlig hyra.

(Hyresnivåerna som anges gäller för en genomsnittlig tvårummare.)

*Mini: Enbart stammar, el och badrum. Hyreshöjning: cirka 11 procent.

*Midi: Stammar, el, badrum och kök. Hyreshöjning: cirka 26 procent.

*Maxi: Stammar, el, badrum, kök och övriga rum. Hyreshöjning: cirka 36 procent.

Dessutom finns olika tillval att göra inom respektive nivå.

Renovering av allmänna utrymmen är obligatoriskt i husen. Som tillval finns ny tvättstuga, förrådsburar och nytt passersystem (Aptus). Varje tillval med för ytterligare hyreshöjning, men införs bara om minst 51 procent av de boende i huset röstar ja till det.

 

Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.