Annons

Hyresgäster förlorade ombyggnadstvist

Nyheter Tre hyresgäster i Stockholm som överklagat sin hyreshöjning efter en renovering, tvingas nu ge sig i hovrätten. För en av dem höjs hyran med 2 000 kronor i månaden.​

​Den privata hyresvärden renoverade de tre lägenheterna i Råcksta, i västra Stockholm, under hösten 2006. I samband med stambytet byggdes såväl kök som badrum om och värden ville därför höja hyrorna.

Annons
För en av hyresgästerna skulle det innebära en hyreshöjning på 2 000 kronor i månaden, från 4 800 kronor i hyra till 6 800 kronor.
Hyresgästerna vägrade att gå med på höjningen och drev ärendet till hyresnämnden. Höjningen var alldeles för hög och motsvarande inte alls hyresnivån hos de kommunala bostadsbolagen, som sätter ribban för hur mycket de privata värdarna kan ta ut i hyra.
 
Som bevis framhöll de ett antal lägenheter som genomgått liknande renoveringar, men med lägre hyror.
Men hyresnämnden tyckte inte att lägenheterna var jämförbara och gick därmed med på hyresvärdens krav.
Hyresgästerna överklagade till hovrätten, men förgäves. Hyresgästerna får därmed acceptera hyreshöjningen på 40 procent.
 
 
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Tornet på åkern blir en ny trea Förskola blir lägenheter i Malå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.