Annons

Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor

Göteborg Inne i en låst teknikcentral upptäckte värden att någon brutit upp en hemlig passage in till lägenheten bredvid. Vid hembesöket avslöjades en omfattande förstörelse. Hyresgästen själv anser sig ha mångårig byggvana. Enligt värden krävs reparationer för en halv miljon kronor.
Från hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.
Foto: Hyresnämnden
Från hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Det var en dag i våras som hyresvärdens personal hade ett ärende till ett låst teknikutrymme på baksidan av hyreshuset i Göteborg, vägg i vägg med en av lägenheterna. Personalen kunde direkt konstatera att låset var förstört.

Inne i teknikrummet kom nästa överraskning. Väggen mot lägenheten var borttagen. I stället var det fri passage in till hallen hemma hos hyresgästen, en självupplevt händig man i 50-årsåldern.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Inom kort valde hyresvärden att skicka en uppsägning till mannen. Orsaken uppgavs vara att han gjort sig skyldig till en otillåten ändring av lägenhetens planlösning, och till skadegörelse.

Den röda hallampan markerar öppningen som överraskade hyresvärdens personal. Vid besiktningen ville hyresgästen inte släppa in värden längre än till hallen. Då hade mannen på egen hand börjat laga väggen.
Den röda hallampan markerar öppningen som överraskade hyresvärdens personal. Vid besiktningen ville hyresgästen inte släppa in värden längre än till hallen. Då hade mannen på egen hand börjat laga väggen.

Enligt mannen beror den uppbrutna passagen genom väggen på att han hade försökt sätta upp en hylla där. Han var orolig för att ha råkat borra i en vattenledning, och kände sig tvungen att ta upp en öppning i väggen för att kontrollera saken.

När hyresvärden kom på besök någon dag efter uppsägningen hade han börjat laga hålet. Enligt bostadsbolagets bedömning var arbetet inte fackmannamässigt gjort. Samtidigt vägrade mannen att låta personalen besiktiga resten av lägenheten.

Läs ocksåSlog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljonLägenheten i Fortinovas hyreshus i Lilla Edets kommun demolerades helt av den 40-årige hyresgästen som drabbats av en psykos.

Besiktningen genomfördes i stället först flera veckor senare, efter skriftlig tidsbokning. Då kunde hyresvärden konstatera en omfattande skadegörelse.

Kräver reparationer för en halv miljon kronor

Utöver den uppbrutna väggen har ventilationsdon plockats bort, delar av taket saknas och elkablar hänger fritt. Kakelplattor har tagits ner i badrummet, spisfläkt och samtliga överskåp i köket är borta, hyresgästen har satt upp eget kakel över köksbänken och byggt en extra vägg i ett sovrum.

Annons
Hyresvärden anser att lägenheten i stort sett är helt förstörd.
Hyresvärden anser att lägenheten i stort sett är helt förstörd.

Inget bedöms vara ordentligt gjort. Hyresgästen har heller inte haft något tillstånd. Enligt värden är lägenheten i det närmaste totalförstörd. Att återställa den beräknas kosta 500 000 kronor.

Själv menar 50-åringen att han har mångårig vana av byggbranschen, och att han är tillräckligt kompetent för att göra de arbeten som hyresvärden anmärker på.

Mannen anser sig ha fått klartecken från fastighetsskötaren för sina projekt, så länge de går att återställa till ursprungligt skick. Han menar också att åtgärderna inte har varit av särskilt ingripande karaktär.

Skyldig att vårda sin lägenhet väl

Men hyresnämnden i Göteborg håller inte med. Särskilt allvarligt ser nämnden på mannens hemmabyggen i köket och badrummet, och att han tagit upp passagen till hyresvärdens teknikcentral. I det senare fallet tror hyresnämnden inte ens på mannens förklaring om en hylluppsättning som gått snett.

I sitt beslut poängterar hyresnämnden att en hyresgäst enligt lag är skyldig att vårda sin lägenhet väl. Visserligen får man i viss mån sätta personlig prägel på sitt hem efter egen smak, bland annat genom att tapetsera, måla om eller lägga in heltäckningsmatta på linoleumgolv.

Större delen av mannens hemmabyggen håller inte fackmannamässig standard, menar hyresvärden. Själv säger sig mannen ha mångårig vana av byggbranschen.
Större delen av mannens hemmabyggen håller inte fackmannamässig standard, menar hyresvärden. Mycket är skevt och vint. Själv säger sig mannen ha mångårig vana av byggbranschen.

Däremot får man inte utan värdens tillstånd ändra planlösningen genom att ta bort en vägg, ta upp ett valv mellan två rum eller riva ut fast köksinredning och sätta dit en ny. Risken är att huset skadas, lägenheten minskar i värde eller att grannarna blir lidande.

Därför får hyresvärden rätt att riva kontraktet till mannens ombyggda hem.

Annons
Läs ocksåRenovera själv: Det här får du fixa på egen hand

Menar att hyresvärden överdriver

Hyresnämndens beslut överklagades till hovrätten. Men även denna instans godkänner uppsägningen.

Hovrätten konstaterar att byggarbetena är av ett slag som kräver hyresvärdens godkännande, och att det är upp till hyresgästen att kunna bevisa att han fått ett sådant. Det har mannen inte kunnat visa, och bostadsbolaget håller fast vid att de inte gett något tillstånd.

Mannen har hela tiden hävdat att han har haft muntligt klartecken, och att värden har överdrivit skadornas omfattning. Enligt honom skulle det ha kostat max 35 000 kronor att återställa lägenheten.

– Jag har blivit väldigt illa behandlad. Jag vet inte vad det handlar om egentligen, sa han om värdens agerande till Hem & Hyra i samband med den rättsliga prövningen.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.