Annons

Hyresgäster krävs på notan när störningsjouren rycker ut

Jämtland Den livade festen kan bli dyr om störningsjouren knackat på. Många bostadsbolag kräver då hyresgästen på kostnaden. Men vägrar du betala har du oddsen på din sida.
Hem & Hyras granskning visar att nästan hälften av alla kommunala bostadsbolag i Norrland skickar fakturor till hyresgäster som stört en granne.

Hem & Hyra har kartlagt södra Norrlands allmännyttors rutiner vid störningar. Om en hyresgäst ringer störningsjouren för att grannen lever om – vem står för betalningen och vad kostar det?

Annica Lindelöf, på Krambo Bostad AB, svarar så här:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har inga bestämda tider då det ska vara ”tyst”. Regeln är att man generellt inte ska störa sina grannar och att man måste visa hänsyn.

– En god idé är att sätta upp lappar om festen innan för att förvarna att det kan bli lite mer livat än vanligt. Vid utryckning tar vi inte ut någon avgift. Ibland är det heller inte så allvarligt.

Men Krambo är ett av undantagen. Nio av sexton allmännyttor kräver hyresgästen på utryckningskostnaden, som ligger på mellan 600 och 2 000 kronor. De flesta betalar med svansen mellan benen utan att ifrågasätta. Men överklagar man är chansen god att slippa undan räkningen.

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

– För att kräva hyresgästen på kostnaden måste det finnas verkliga skäl för det, säger Niclas Sundell, juristchef på Hyresgästföreningen Norrland.

– Att volymen på tv:n var för hög räcker inte. Handlar det om många störningar eller om det står i kontraktet att man ska stå för utryckningskostnader kan det vara svårare. Men hittills har bostadsbolaget alltid släppt kravet när vi har bestridit, säger Sundell.

Så mycket kan hyresgästen debiteras vid en konstaterad störning:

Bostadsbolag

Hyresgästen får betala:

Mitthem

Läs ocksåTog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

900 kronor

Timråbo

1 200 kronor

Ånge Fastigheter & Industri

Annons

1 000 kronor

Östersundshem

Behöver inte betala

Övikshem

1 200 kronor

Härnösandshus

938 kronor

Årehus

1 500 kronor

Härjegårdar

2 000 kronor

Solatum

Ej störningsjour, varningsbrev

Bräcke kommun

Annons

Ej störningsjour, varningsbrev

Bergs Hyreshus

600 kronor

Ragunda Hyreshus

Ej störningsjour

Landstingsbostäder

Behöver inte betala

Strömsunds Hyresbostäder

2 000 kronor

Krokomsbostäder

Behöver oftast inte betala

Krambo

Behöver inte betala

Läs också Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning Efter misstänkt explosion - först ett år senare tvingas mannen flytta Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.