Annons

Hyresgäster i Lund överklagar hyresförhandling

Lund I år höjdes hyran för LKF:s hyresgäster i Lund med i snitt 1,74 procent. Två hyresgäster i Lund är missnöjda och överklagar därför beslutet till hyresnämnden.
Foto: Rikard Ljungqvist/Kristina Wahlgren

Hyresnämnden uppfattar hyresgästernas stämningsansökan till hyresnämnden som att de vill få sin hyra prövad. I ansökan står det dock att de vill att hela avtalet som gäller årets förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och LKF ska rivas upp. I stället ska det utlysas en ny förhandling.

De vänder sig mot flera punkter i både förhandlingen och överenskommelsen:

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
  • Höjningen på 1,74 procent är ett snitt och olika lägenheter kan få olika höjning. Nybyggda lägenheter med högre standard får en lägre höjning och ”subventioneras” därför. Det riskerar att påverka hyrorna på sikt, menar hyresgästerna.
  • Det finns inget i Lundamodellen som säger att olika lägenheter ska få olika höjning.
  • De har inte informerats inför eller under förhandlingarna om vilka förutsättningarna är eller om hur mycket LKF velat höja hyrorna med från början. De har därmed inte kunnat yttra sig och just det är ”grundargumentet” för deras yrkande.
  • Varken LKF eller Hyresgästföreningen har velat svara på deras frågor om vad som ligger till grund för höjningen.

Hyresgästföreningen bekräftar att höjningen på 1,74 procent rör sig om just ett snitt, vilket inte är ovanligt i sammanhanget. Snittet är kopplat till bostadsbolagets totala hyresintäkter och därför kan höjningen variera något mellan olika lägenheter.

Annons

– Men skillnaderna är oerhört marginella. Det stämmer inte att nybyggnation får lägre höjning. I år tror jag att det var en nybyggd fastighet som inte fick någon höjning eftersom hyrorna nyligen är satta. Det får man sätta i relation till att det här gäller 10 000 lägenheter, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Alla medlemmar i Hyresgästföreningen får information inför att hyresförhandlingarna drar igång.

Annons
Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

– Vi informera våra medlemmar. Hur LKF gör generellt med sina hyresgäster vet jag inte. Som hyresgäst måste man heller inte ingå i våra förhandlingar. Man kan vända sig till LKF och be om att få stå utanför förhandlingssystemet. Säger värden nej kan det prövas i hyresnämnden, säger Petter Ek.

Fakta: Vad är Lundamodellen?
    • Sedan ett par år tillbaka sätts hyrorna hos LKF enligt den så kallade Lundamodellen. Det är en typ av hyressättningsmodell som finns över hela landet. Syftet är att snarlika lägenheter också ska ha samma hyra.
    • Lägenhetens storlek och typ avgör hyran. Det vill säga hur många rum lägenheten har och antal kvadratmeter. Om lägenheten ligger i ett höghus, låghus eller radhus har också betydelse.
    • Dessutom påverkas hyresnivån av både fastighetens och lägenhetens modernitet och standard.
    • Det geografiska läget har också betydelse.

 

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Cannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla fel Michael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.