Annons

Hyresgäster ska få lättare att välja standard

Nyheter ​Vill du ha en exklusiv spis eller vill du slippa betala för egen tvättmaskin? Nu ska en statlig utredare ta fram förslag som gör det lättare att hantera hyresgästers olika önskemål.
En hyresgäst som vill ha högre standard i exempelvis köket i dag, kan inte alltid få det eftersom hyresvärden ibland inte kan få täckning för kostnaden. Vissa standardhöjningar räknas nämligen inte in i det så kallade bruksvärdet, som är avgörande för hyran.
På motsvarande sätt kan man inte alltid få lägre hyra om man väljer att ha lite lägre standard.
Därför har fastighetsägare, hyresgästförening och politiker länge diskuterat hur det ska bli lättare att avtala om ”tillval och frånval” i hyreslägenheter. Den förra, socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning, som 2004 kom med ett förslag till ändringar i hyreslagen. Men det blev aldrig av då, bland annat eftersom förslaget ansågs bli för krångligt i praktiken.
 
Nu har den borgerliga regeringen beslutat att samma fråga ska snabbutredas igen. I september ska förslaget vara klart och en lagändring ska kunna genomföras inom ett år, hoppas bostadsminister Mats Odell (kd).
För hyresgästerna handlar det om inflytande över vilken standard och vilka kostnader man vill ha och Hyresgästföreningen har länge velat ha en enkel modell, påpekar Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
– Det viktiga är bara att man inte ger sig på den lägsta godtagbara standarden. Vi vill inte ha det som i många länder, där kyl och spis inte ingår i lägenheten. Däremot kanske man kan välja bort mikrovågsugn eller välja till exklusiva köksluckor.
 
Hon välkomnar den nya utredningen och det gör även Per-Åke Eriksson, vd för Fastighetsägarna Sverige. Om hyresrätten ska ha en framtid måste hyresgäster ha större möjligheter till individuella val, menar han.
– Många hyresgäster har särskilda önskemål, inte minst 40-talisterna som har bott i villa och är vana vid att bestämma själva. Som reglerna ser ut i dag är det mycket formalia och hinder i vägen för att kunna möta sådana önskemål i en hyreslägenhet.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.