Hyresgäster skräms att godta höjningar
I Vaxholm, Uppsala och småländska Ljungby har Heimstaden valt samma taktik. Man strandar hyresförhandlingarna och skickar direkt därefter ut hyresavier med ett högre belopp än tidigare.
Eftersom dessa nya hyror inte är framförhandlade måste inte hyresgästerna betala. Hyresgästföreningen brukar uppmana alla att fortsätta betala den gamla hyran, men många betalar den nya ändå och har därmed accepterat höjningen.
I Uppsala har Heimstaden självsvåldigt höjt hyrorna med 3,5 procent, vilket är mer än övriga marknaden, för sina studentbostäder.
– Man skrämmer ungdomarna. Många är rädda att hamna hos kronofogden eller få betalningsanmärkningar och föräldrar har ringt och undrat om deras barn kommer att hamna på backen. Det skapar mycket oro, säger Anders Severin, förhandlare på Hyresgästföreningen.
I Vaxholm höjde Heimstaden hyran med fyra procent och majoriteten har betalat.
– Det är ganska fult mot hyresgästerna, särskilt som de hotar med ännu högre hyror ifall de inte accepterar den här höjningen, säger Houman Sayedi på Hyresgästföreningens Stockholmsregion.
När en privat fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kommer överens kan någon av parterna frånträda, eller stranda, hyresförhandlingarna. Då avgörs i stället hyresnivån av en specialdomstol, hyresnämnden.
Det vanliga är att man gör detta före höjningen. Men det förekommer då och då att fastighetsägare höjer hyrorna först i stället.
En vinst för bolaget är att de flesta väljer att betala den högre hyran direkt, i stället för att hamna i en rättsprocess. Därmed kan en ny, högre hyresnivå anses etablerad för området.
Pontus Rode, vice vd för Heimstaden AB, poängterar att det här är en helt laglig väg att gå. Han lägger ansvaret på Hyresgästföreningens förhandlare.
– Vi har 13 000 lägenheter på många orter och på de flesta håll fungerar hyresförhandlingarna. Men på några håll har det varit väldigt kyliga relationer. Det är ohållbart om motparten bara säger nej, nej, nej.
Att då själv sätta hyrorna är ett bra sätt att snabba på processen och det gynnar i slutändan även hyresgästerna, anser han. I stället för att parterna drar ut på förhandlingarna i flera månader kan bolaget då få höjningen samtidigt som kostnadsökningarna kommer. Då kan man sköta om sina fastigheter på ett bra sätt, enligt Pontus Rode.
Han tycker inte att det ligger något hot i att nämna att hyrorna kan bli ännu högre om de inte accepterar höjningen.
– Så fungerar det. När vi vänder oss till hyresnämnden kommer vi att pröva hyresnivån fullt ut och vi anser att det för vissa lägenheter i Vaxholm finns utrymme att höja med upp till tio procent: Men slutligen är det självfallet upp till hyresnämnden att bedöma, säger han.
Nu jobbar Heimstaden för fullt med att leta upp jämförbara lägenheter med högre hyror och att sammanställa anmälningar mot alla som inte har gått med på höjningen före månadsskiftet.
På Hyresgästföreningen samlar man in fullmakter för att kunna företräda de medlemmar som kommer att dras inför nämnden.
Peter Svensson, förhandlingschef i Småland/Blekinge, är orolig att den här taktiken ska bre ut sig mer och mer.
– De utnyttjar förhandlingssystemet på ett sätt som inte var meningen och spelar på hyresgästernas rädsla. Man verkar inte vara intresserad av goda och långsiktiga relationer till hyresgästerna.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.