Annons

Hyresgäster stämmer Sigtunahem för radonlägenhet

Sigtuna Sigtunahem hyrde ut en lägenhet med skyhöga radonhalter utan att informera hyresgästen. När bostadsbolaget vägrade betala 84 000 kronor i ersättning stämde hyresgästen bolaget.

De senaste åren har flera hyresgäster fått ersättning av bostadsbolag för att de, ovetandes, bott i lägenheter med höga radonhalter. Den sjunde maj börjar radonrättegången mellan Rolf Törnqvist och Barbro Brännlund och Sigtunahem i Attunda tingsrätt. Bakgrunden till tvisten är att paret flyttade in i en lägenhet i Märsta sommaren 2007. Men när kontraktet skrevs på berättade inte Sigtunahem att radonhalterna i lägenheten var 2000 bequerel, bq, en bra bit över det rekommenderade riktvärdet på 200 bq.

– Det är obegripligt att de inte berättade det med tanke på att det kan innebära en hälsorisk för oss eftersom radon kan orsaka lungcancer, säger Rolf Törnqvist.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

När paret fick reda på de höga radonhalterna krävde de att bolaget betalade tillbaka 30 procent av hyran under de sex år de bott i lägenheten, totalt 84 000 kronor. Men det blev kalla handen från bolaget.

Bolagets advokat hävdade att kompensation ska ges mellan tiden de flyttade in i lägenheten i juli 2007 och fram till mars 2010, då bolaget började arbetet med att få ner radonhalterna. Bostadsbolaget vill inte heller betala tillbaka 30 procent av hyran, utan 15 procent, totalt 18 500 kronor. Ett bud som Barbro Brännlund och Rolf Törnqvist tackade nej till.

– De har struntat i att berätta att lägenheten är full av radon och sedan vill de inte kompensera oss. Det kändes som att de trampade på oss och då satte vi ner foten och stämde dem, säger han.

Annons
Läs ocksåDärför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder hyresgästerna, lutar sig mot en dom från Göta Hovrätt som säger att hyresgästsen har rätt till en kompensation på 30 procent.
Sigtunahems försvarare Christel Hackman på Landahls advokatbyrå hänvisar i sin tur till en dom i tingsrätten som hon hävdar visar att hyresgästen ska kompenseras med 15 procent av hyran.

Kicki Björklund, Sigtunahems vd, kan inte svara på frågan varför bolaget inte informerade hyresgästerna när de flyttade in i lägenheten eftersom hon inte jobbade på bolaget 2007.
Hon beklagar att bolaget inte informerade de hyresgäster som bor i lägenheter med höga radonhalter.

– Jag förstår att hyresgästen har känt sig orolig och upprörd över att Sigtunahem inte informerade om att det fanns radon i lägenheten. Men nu berättar vi alltid om vi upptäcker förhöjda radonvärden i en lägenhet, säger hon.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

När bolaget vid en mätning 2010 upptäckte att radonhalterna i lägenheten var höga sattes radonsugar in i husgrunden under 2011 för att ventilera bort markradonet. En ny mätning 2011-2012 visade att radonhalten fortfarande var 920 bq i lägenheten trots radonsugarna.

Annons

– Med facit i hand kunde vi säkert arbetat mer metodiskt och gjort större ingrepp tidigare. Nu ska vi installera ett nytt fläktsystem i husen och täta sprickor och genomföringar i torpargrunden så markradonet inte kommer in, säger hon.

Hon tycker det är bra att tingsrätten prövar om bolaget ska betala ersättning till hyresgästen och hur stort beloppet i så fall ska vara.

– Det är bra att det blir en juridisk prövning så att det blir korrekt, säger hon.

Fakta: Fakta om radon

Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.

Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft. 

Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.

Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.

Läs också Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.