Annons

Hyresgäster i Trelleborg förlorade striden om höjda hyror

Trelleborg Hyrorna i Trelleborg skulle bli mer rättvisa med en ny modell för hyressättning. Men några hyresgäster på Hallasvängen drabbades av hyreshöjningar och tog strid mot den nya modellen.
Foto: Kristina Wahlgren
Karin Larsson, Jan-Erik Ekdahl och Birgitta Lindwall är besvikna hyresgäster på Hallasvängen i Trelleborg. De hade hoppats på sänkta hyror, inte höjda.

Jan-Erik Ekdahl sade upp sitt medlemskap i Hyresgästföreningen efter 31 år. Han och flera andra hyresgäster på Hallasvängen i Trelleborg blev upprörda när de insåg att den nya och mer ”rättvisa” hyressättningsmodellen i kommunen ledde till att de fick höjda hyror. Och bakom avtalet stod Hyresgästföreningen. Jan-Erik Ekdahl  fick en hyreshöjning på 500 kronor som fasas in under ett par år. Detsamma gällde Birgitta Lindwall som med två grannar vände sig till hyresnämnden för att få de nya hyrorna prövade.

När parterna, i det här fallet Trelleborgshem och Hyresgästföreningen, redan har träffat ett avtal är det ofta svårt som hyresgäst att få igenom sina krav på sänkning i nämnden. Men hyresgästerna på Hallasvängen ville inte ge upp utan kamp. Men kampen var förgäves. Hyresnämnden menar i sitt beslut att de nya hyrorna är skäliga och att det inte finns något ”vägande skäl” för att de inte ska gälla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag känner mig väldigt besviken. Jag tycker det är för jäkligt. Hyresnämnden lyssnade inte på oss. Inte ett skvatt, säger Birgitta Lindwall, om hyresnämndens beslut.

Hon är också besviken över att inte fler grannar slöt upp i hyresnämnden.

Annons

– Det har varit många upprörda röster i området men när vi väl gick till hyresnämnden var vi bara tre personer och jag tror att det påverkade hyresnämndens bedömning. Vi skulle ha varit fler, säger Birgitta Lindwall.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hon får nu acceptera en total hyreshöjning på 500 kronor, som fasas in under ett par år. Under tiden som den nya hyresmodellen har införts har också Trelleborgshem infört en avgift för kabel-tv:n och valt att ta ut 300 kronor per parkeringsplats.

– Du kan ju själv räkna ut vad det blir. Helst vill jag inte bo kvar men jag orkar inte flytta, säger Birgitta Lindwall.

Annons

Mikael Grönvall, förhandlare på Hyresgästföreningen, har varit med och tagit fram den nya hyresmodellen. Och han är inte särskilt överraskad över nämndens bedömning.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det bekräftar att vi har gjort rätt när vi har satt hyrorna tillsammans med Trelleborgshem, säger Mikael Grönvall.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.