Annons

Hyresgäster i Trelleborg tar strid mot nya hyror

Trelleborg Hyrorna i Trelleborg skulle bli mer rättvisa med en ny modell för hyressättning. Men hyresgäster på Hallasvängen rasar mot uppgörelsen.
Foto: Kristina Wahlgren
Karin Larsson, Jan-Erik Ekdahl och Birgitta Lindwall är besvikna hyresgäster på Hallasvängen i Trelleborg. De hade hoppats på sänkta hyror, inte höjda.

Jan-Erik Ekdahl har varit medlem i Hyresgästföreningen i 31 år. Nu har han sagt upp sitt medlemskap. Besvikelsen är stor hos honom och flera av hans grannar på Hallasvängen i Trelleborg. De hade förväntat sig sänkta hyror när Trelleborgsmodellen nu börjar införas.
– Jag kallar det en chockhöjning, Vi bor i äldre hus som inte är särskilt välskötta, säger Jan-Erik Ekdahl.

Både han och grannen Birgitta Lindwall, som bor i tvårumslägenheter, har fått en hyreshöjning på vardera drygt 500 kronor, en kännbar summa för de båda pensionärerna.
– Jag vet inte om jag har råd att bo kvar, säger Birgitta Lindwall.

Läs ocksåHyresgäster riskerar höjning med upp till 46 procent

Hyresgästerna på Hallasvängen tänker inte ge upp utan strid. De har vänt sig till hyresnämnden för att få de nya hyrorna prövade. Men eftersom parterna, det vill säga Hyresgästföreningen och Trelleborgshem, redan är överens om Trelleborgsmodellen, som infördes den 1 juni i år, kan det bli svårt att få igenom kraven i nämnden.
– Det viktiga är ändå att vi känner att vi gör något. Och nämnden kommer i alla fall att lyssna på oss, även om vi inte skulle få rätt, säger Birgitta Lindwall.

Annons

Den nya hyresmodellen har tagit åtskilliga år att ta fram. Tanken har varit att hitta en standard där en rad olika parametrar styr hyran, så som det fungerar i bland annat Malmö. Målet är att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra. Läget ska också spela större roll än vad det gjort tidigare. För vissa hyresgäster innebär det hyreshöjningar, för andra sänkningar.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Högsta höjningen ligger på 2 000 kronor, medan största sänkningen ligger på 1 600 kronor. Ungefär hälften av alla hyresgäster får sänkt hyra medan andra hälften få höjd hyra, enligt uppgifter från Hyresgästföreningen. Mikael Grönvall är förhandlare på Hyresgästföreningen och har arbetat med att ta fram den nya hyresmodellen. Han säger sig förstå hyresgästernas frustration.
– Har man förväntat sig en sänkning och får en hyreshöjning så förstår jag att man blir besviken, säger Mikael Grönvall.
Han fortsätter:
– Ingen vill så klart ha höjd hyra men att införa en mer systematiserad hyressättning är en prioritet för oss. Och det finns så klart de som blir väldigt glada när den är införd, säger Mikael Grönvall.

Annons

Jeanette Ekvall, marknadsansvarig på Trelleborgshem, försvarar den nya modellen.
– Jag förstår att ingen vill ha en högre hyra. Tanken är att alla ska ha en rättvis hyra i förhållande till vad man hyr. För en del innebär det en sänkning av dagens hyra, för andra en höjning, säger hon.

Fakta: Så funkar Trelleborgsmodellen

• De nya hyrorna fasas in. Gränsen ligger på en höjning på 250 kronor i månaden per år.
• Hyran påverkas bland annat av läget, boytan, utemiljön, golvmaterial, säkerhetsdörr.
• Några enstaka får en höjning på 2 000 kronor. Störst sänkning blir 1 600 kronor.

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.