Annons

Hyresgäster vann mot hutlös värd

Stockholm Nästan dubbel hyra är skälig, tyckte hyresvärden som renoverat sin fastighet. Men nu har både hyresnämnd och hovrätt sagt sitt – det blir som hyresgästerna gått med på från första början.
Foto: Roger Rosenlund
Eva Nilsson visar på resultatet efter "renoveringen" av lägenheten som kunde ha kostat mycket mer än vad hovrätten nu godkänt.

Det är varken lätt eller vanligt att kunna hävda sin röst hörd mot hyresvärden när den annonserar ombyggnation. Hem & Hyras tidigare granskningar visar att hyresvärden får rätt att renovera i stort sett som den vill i 99 fall av hundra.

Så när Marie Atmer på MEA Fastigheter/GA-Fastigheter AB informerade att stambyte skulle påbörjas i fastigheten på Kammakargatan och att det i slutändan skulle handla om cirka 40 procent i hyreshöjning, då gick hyresgästerna med på det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi godkände det. Vi tyckte att det var jättemycket men vi tänkte att det är väl vad det kostar, säger Eva Nilsson, en av hyresgästerna.

Arbetet påbörjades 2014 och evakueringen sträckte sig över 7-8 månader. Men det var inget nytt drömboende som väntade vid inflytten.

– Alla fick en chock. Alltihopa är bara slarv, säger Eva Nilsson som dokumenterat med mängder av fotografier.

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

– När man visar de här bilderna för folk tror de att det är bilder före renoveringen. Men det är det ju inte. Ett dagis kunde ha gjort ett bättre jobb.

Besvikelsen slutar inte med det. Efter en tid dimper ett nytt meddelande ner i brevlådan. Från en advokatfirma. Nu kräver hyresvärden ytterligare cirka 40 procents hyrespåslag för renoveringen och driver det till hyresnämnden. Men det var droppen för hyresgästerna som går ihop och kontaktar hyresgästföreningen där Monicka Sparrman blir juridiskt ombud.

Men hyresnämnden gick på hyresgästernas linje. Hyresvärden har förvisso ingen skyldighet att ange hyror i förväg. Men om den gör det, specificerat, då är det också den hyreshöjning som ska gälla.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Marie Atmer överklagade till Hovrätten som gav ett beslut med samma resultat.

Annons

– Det är fantastiskt, det är inte lätt att vinna, då firade vi, säger Eva Nilsson som alltjämt påminns om den fyra år långa processen. Det finns saker kvar att göra. Många fel har och ska åtgärdats. När det blev korsdrag i Eva Nilssons lägenhet ramlade två innerdörrar loss från sina hängen. Men de har inte gjort något ärende av den delen.

– Vi har knappt hämtat oss efter det här ännu. Och det har påverkat grannsämjan.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.