Annons

Hyresgäster: Vi vill inte övervakas

Sundsvall Mitthem vill sätta upp övervakningskameror för att minska nedskräpningen vid sopnedkasten. – Det känns väldigt förhastat, säger hyresgästen Inger Stenbom.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Inger Stenbom vid pappersinsamlingen på Skönsbergsvägen. Hon är emot Mitthems planer på kameraövervakning, samtidigt som hon tröttnat på slarvet med soporna i området.

Kommunala bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall vill sätta upp sex övervakningskameror i Skönsberg och Nacksta. Enligt en ansökan till länsstyrelsen ska kamerorna bidra till att minska nedskräpningen kring sopstationerna och förhindra uppkomsten av skadedjur. Tre kameror ska, om ansökan går igenom, fästas vid sopnedkast och grovsoprum på Nackstavägen i Nacksta och tre på Vasagatan, Skönsbergsvägen och Bruksgatan i Skönsberg.

Inger Stenbom har varit hyresgäst på Skönsbergsvägen i 43 år. Hon håller med Mitthem om att problemet med nedskräpning vid sopnedkasten är stort, men hon tror inte att kameraövervakning är rätt väg att gå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Visst, det kan se riktigt illa ut här och det har blivit mycket värre de senaste åren. Men det känns konstigt med kameror. Jag brukar gå här och plocka och försöka snygga till, det skulle kännas olustigt att göra det om jag blev övervakad, säger hon.

Hon får medhåll från en kvinna som vill vara anonym:

Annons

– Det finns en risk att vissa helt slutar gå till sopnedkasten om det sitter kameror där. Övervakning skickar ut helt fel signaler. De borde ha en dialog med hyresgästerna först, säger hon.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Mitthem har tidigare försökt lösa problemet genom att sätta in extra väktarövervakning och genom att låta sina fastighetsskötare jobba kvällar och helger. Dessutom har information gått ut till hyresgästerna om sopsortering och vilka regler som gäller vid sopstationerna, men Inger Stenbom tror att många i området inte kunnat ta till sig den informationen.

– Vi är människor med många olika nationaliteter och bakgrunder som bor här. Flera kan varken svenska eller engelska och har inte haft möjlighet att läsa varken det som Mitthem skickat ut eller den information som finns vid sopsorteringen, säger hon.

Annons

En annan hyresgäst i området menar att nedskräpningen blivit avsevärt värre sedan Mitthem plockade bort ett soprum från Bruksgatan. Sedan dess hänvisas fler hyresgäster till samma utrymme. Hyresgästen vill även han vara anonym av rädsla för repressalier från hyresvärden.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Mitthems förvaltare svarar på kritiken i en separat artikel.

Fakta: Övervakning

Fastighetsägarna, SABO och Hyresgästföreningen har kommit överens om ett antal regler för kameraövervakning i och vid flerfamiljshus:

Kameraövervakning kan komma ifråga för att förebygga brott och förhindra olyckor.

Den får endast förekomma när alla andra möjligheter att komma till rätta med problemen är uttömda.

Den får aldrig förekomma inne i lägenheter.

Den får inte förekomma i entréer, trapphus och hissar, förutom i vissa undantagsfall. Det är till exempel vid allvarlig skadegörelse, inbrott eller allvarligt våld.

Även för kameraövervakning i exempelvis soprum, tvättstugor och garage krävs att det finns en problembild som motiverar övervakningen.

Tiden för kameraövervakning ska begränsas i alla situationer.

Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.