Annons

Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren – ”panikångest deluxe”

Osby Hyresgästen ser genom titthålet hur en av hans grannar häller ut vätska framför hans lägenhetsdörr. Sekunderna senare börjar det brinna. Nu åtalas grannen för grov mordbrand och riskerar att bli av med lägenhetskontraktet. ”Panikångest deluxe” beskriver hyresgästen händelsen.
En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.
Foto: Polisens förundersökning
Grannen misstänks för grovt olaga hot och grov mordbrand, efter att både ha viftat med något som liknade en pistol och att ha satt fyr på lägenhetsdörren. En övervakningskamera fångade förloppen. Nu riskerar han att bli av med lägenhetskontraktet.

Det var i slutet av juni som det började brinna utanför en lägenhet på tredje våningen i ett hus i Osby i Skåne.

Detta var kulmen på en rad obehagliga händelser i Osbybostäders hus, där en av de boende fruktade för sitt eget liv när han blev instängd av lågorna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Redan förra året berättade fler grannar om hur mannen som nu riskerar att bli av med sin lägenhet skrikit och spelat hög musik i sin lägenhet långt in på nätterna.

I slutet av augusti 2022 skickade hyresvärden ett brev till mannen. Uppmaningen var att sluta föra oväsen – eller kontakta Osbybostäder om han menade att uppgifterna inte stämde. Flera grannar har senare för polisen berättat att de upplevde mannen som mycket obehaglig.

Skickade varningsbrev

När han inte hörde av sig och de nattliga oljuden fortsatte skickade bostadsbolaget ett nytt brev i januari 2023. När inte heller detta gav något resultat skickade Osbybostäder en rättelseanmaning en månad senare. Det är den typ av formell varning som en hyresvärd ofta använder sig av för att kunna ha som bevis i hyresnämnden om en hyresgäst inte flyttar frivilligt.

– Vi har försökt att ha en dialog under resans gång men inte lyckats, säger Osbybostäders vd Anders Olsson.

En tvådelad bild. Den enda halvan visar en startrevolver som ligger med en skala som kriminaltekniker använder vid fotografering. Den andra halvan visar en vit plastdunk fylld med vätska som står på ett golv.
Mannen misstänktes från början också för vapenbrott men det visade sig att det han hade hemma var en startpistol, som det inte går att skjuta med. Utanför hans lägenhet stod en dunk med vätska.

I april i år sade bostadsbolaget till slut upp kontraktet. Då hade mannen dessutom hunnit hota ett par som han bor granne med, misstänker polisen. Han kommer snart att ställas inför rätta misstänkt för grovt olaga hot för att han enligt åtalet bankat på lägenhetsdörren samtidigt som han riktade något som såg ut en pistol mot dörren.

Grannparet har fångat händelsen på film. Kvinnan berättar för polisen att de skaffat en kamera för sin säkerhets skull, och för att kunna använda som bevis om grannen tog för sig något.

Annons
Läs ocksåSvårt vräka en granne som stör: "Det värsta jag har upplevt"Hyresgästen Idon Karlsson i sin lägenhet.

Häller vätska framför dörren

Men i väntan på att hyresnämnden skulle ta upp ärendet blev situationen ännu värre i hyreshuset.

En julikväll vaknar mannen i paret av att hunden skäller. Via dörrögat kan han se hur grannen häller ut vätska framför dörren, och sekunderna senare börjar det brinna.

I polisförhör berättar han hur han kände.

Läs också"Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannenEn siluett av ett barn som sitter i dörren till ett badrum och en kvinna vid en röd tegelvägg.

– Panikångest deluxe, mitt hjärta gick upp i 190. Bara att det luktade rök och att det brann, säger han.

En av brandmännen som kom till lägenheten berättar att mannen var livrädd och stod i sängen med ett järnrör, redo att försvara sig. För polisen berättar han att han var rädd att grannen skulle komma in och slå ihjäl honom.

Natten slutade med att polisen grep grannen, som då var kraftigt berusad. Utanför hans ytterdörr stod en plastdunk, och inne i lägenheten hittade polisen ett misstänkt vapen, som visade sig vara en startpistol som inte går att skjuta en kula med och inte kräver något tillstånd att inneha.

Ovanligt allvarlig störning

Nu är grannen förutom det tidigare hotet också åtalad för grov mordbrand. Dörren totalförstördes i branden. Så här pass allvarliga störningar från en hyresgäst är ovanliga, säger Anders Olsson.

Annons

– Det kan jag nog säga att det har jag inte upplevt tidigare, säger han.

Sedan mannen greps under kvällen har han inte varit i lägenheten eftersom han suttit häktad. Denna månad börjar rättegången mot honom i Hässleholms tingsrätt. Förutom det som grannparet utsatts för åtalas han också för misshandel, hot och skadegörelse riktat mot andra personer.

Men först i oktober ska hyresnämnden pröva bostadsbolagets uppsägning.

– Det är olyckligt att det ska ta lång tid men det ligger utanför vårt mandat att kunna påverka det, säger Anders Olsson på Osbybostäder.

Han menar att bostadsbolaget ändå agerat så snabbt de har kunnat, utifrån det regelverk som finns.

– Vi försöker hantera det så snabbt och bra som möjligt, säger han.

Fakta: Så går en uppsägning till
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Efter misstänkt explosion - först ett år senare tvingas mannen flytta Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.