Annons

Hyresgästerna ger (S) egen majoritet

Nyheter Socialdemokraterna får egen majoritet om hyresgästerna får bestämma. 50,3 procent av landets hyresgäster skulle ha röstat på socialdemokraterna om det vore val i maj, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.​

​Socialdemokraterna ökar kraftigt i Statistiska centralbyråns, SCB, senaste mätning av svenskarnas partisympatier.

Annons
I mätningen, som genomfördes i maj, ökar partiet med hela nio procentenheter sedan valet i september förra året och skulle nu ha fått 44 procent av rösterna, sett till hela väljarkåren.
Än större är sympatierna hos landets hyresgäster. I SCB:s majmätning uppgav en majoritet av hyresgästerna att de skulle lägga sin röst på socialdemokraterna, 50,3 procent. Det är en ökning med sex procentenheter sedan motsvarande mätning i november 2006.
 
Carina Moberg (s) är ordförande i riksdagens civilutskott, det utskott som har ansvar för bostadsfrågorna. Hon är inte förvånad över siffrorna.
– Nej, de som bor i hyresrätt har märkt att regeringen inte gör någonting överhuvudtaget för att stärka hyresrätten. Den allmänna känslan är att regeringen endast satsar på det egna boendet, säger hon.
 
För moderaterna är statistiken dyster läsning. En dryg femtedel, 20,2 procent, av landets hyresgäster uppgav i november förra året att de skulle rösta på moderaterna. Vid den senaste mätningen har den siffran sjunkit till 17,6 procent.
– Jag tror inte att det har med boendeformen att göra, utan det här är väljare som tidigare röstat på socialdemokraterna och som nu har en del frågetecken kring de åtgärder vi har genomfört, säger moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, och nämner förmögenhetsskatten som exempel.
Övriga riksdagspartier noterar inga större förändringar jämfört med tidigare mätningar. Undantaget är vänsterpartiet där stödet från hyresgästerna sjunkit med 1,6 procentenheter.
Partiet fick i maj 7,7 procent av hyresgästernas röster mot 9,3 procent i november.

Annons
Fakta: Nya ombildningspriser klara

Så skulle hyresgästerna röstat om det vore val i maj 2007:

Centern: 3,2 procent
Folkpartiet: 6,1 procent 
Moderaterna: 17,6 procent
Kristdemokraterna: 3,6 procent
Miljöpartiet: 8,5 procent
Socialdemokraterna: 50,3 procent
Vänsterpartiet: 7,7 procent
Övriga partier: 3,2 procent
Källa: SCB

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.