Annons

Hyresgästers rättigheter efter brand ska stärkas

Nyheter Regeringens tillsätter en utredning för att stärka hyresgästers rättigheter när en lägenhet förstörs. I dag är skyddet mycket svagt.
Foto: Ada Be/Flickr

När en lägenhet förstörs, exempelvis vid en brand, kan det leda till att hyresgästen blir av med sin bostad – även om han eller hon inte orsakat branden. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där värden – inte sällan en bostadsrättsförening – låtit kontraktet förfalla efter bränder och inte erbjudit hyresgästen att flytta tillbaka efter renovering.

Hyresgästföreningen har arbetat för en lagändring och uppvaktat justitieminister Morgan Johansson (S) i frågan, men har tidigare haft svårt att ge något besked.
I dag blev det dock klart att biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) tillsätter tidigare justitierådet Bertil Bengtsson som i slutet av april ska presentera förslag på hur hyresgästernas skydd ska stärkas när lägenheten förstörs.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Genom åren finns det ett antal fall där det i allra värsta fall har lett till att hyresgästen blivit hemlös. Uppdraget till utredaren är att komma med förslag så att hyresgästen ska ha ett starkare bostadssocialt skydd, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon till Hem & Hyra

Efter att utredaren Bertil Bengtsson presenterat sitt förslag ska det ut på remiss. Tidigast under 2019, det vill säga efter valet, tror Heléne Fritzon att ett förslag ska kunna träda i kraft.

Annons

Du är ganska ny på din post. Visste du att hyresgäster kan bli av med sitt kontrakt om lägenheten förstörs?

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

– Ja, det visste jag faktiskt. Dels för att jag läser Hem & Hyra och sett det ni skrivit, dels för att jag varit kommunalråd och har en bakgrund inom allmännyttan. Det känns väldigt angeläget att vi kommer fram i den här frågan.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg blir mycket glad över att frågan ses över, och att Bertil Bengtsson, som hunnit fylla 91 år, kommer att leda utredningen.

Annons

– Vad schyst! Det är efterlängtat, dagens lagstiftning är otillständig. De allra flesta professionella värdar erbjuder ett annat boende. Men det finns vissa fastighetsägare som inte gör det. Vår erfarenhet är att de som av något annat skäl vill bli av med en hyresgäst och passar på, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Bertil Bengtsson ska också titta på möjligheten att upprätta handlingar elektroniskt vid förhandlingar enligt hyresförhandlingslagen. Det är hyresmarknadens parter som efterfrågat den möjligheten för att effektivisera förhandlingsarbetet och öka transparensen.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.