HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Hyresgästers rättslöshet vid brand måste ses över”

Nyheter Vid brand i lägenhet kan hyresgästen bli uppsagd – även om hyresgästen inte orsakat branden. Nu kommer nya krav på att justitieministern ser över lagstiftningen.
Foto: Anna Wennerstrand
Justitieminister Morgan Johansson fick ta emot en skrivelse från Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder, under Socialdemokraternas kongress.

Hem & Hyra har rapporterat om flera fall där hyresgästen sagts upp efter att lägenheten utsatts för brand – även fast det inte är hyresgästen själv som orsakat branden. Vid några av dessa tillfällen har det handlat om hyresgäster i bostadsrättsföreningar, där hyresgästen sagts upp och lägenheten sålts som bostadsrätt efter renovering. Helt lagligt.

Hyreslagen innehåller bestämmelser om att hyresavtalet förfaller när en lägenhet blir så förstörd att den inte kan användas för det avsedda ändamålet. Hela lägenheten behöver inte bli förstörd för att avtalet ska förfalla men skadan ska vara relativt omfattande.
När hyresavtalet förfaller finns ingen skyldighet för hyresvärden att ordna ett annat boende och heller ingen skyldighet att erbjuda hyresgästen att flytta tillbaka till lägenheten när den återuppförts. Hyresgästen blir alltså utan bostad samtidigt som man förlorat hela eller stora delar sitt bohag.

Läs ocksåJimmy sägs upp efter brand

Hem & Hyra har tidigare försökt få svar från justitieminister Morgan Johansson (S), om han vill ändra lagen. Då har han duckat för frågan. Nu uppmärksammar Hyresgästföreningen justitieministern på problematiken och kräver att regeringen ska se över frågan.

Annons

– I många fall tar hyresvärdar ansvar för att ordna med en evakueringsbostad under tiden lägenheten byggs upp igen eller renoveras och ger hyresgästen möjlighet att flytta tillbaka till lägenheten när den är färdigställd, men inte alltid. Vi tycker det är bekymmersamt att hyresgästen är så rättslös i dessa fall, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Frågan om lagändring har varit uppe på bordet tidigare. I ett delbetänkande till en utredning för snart tio år sedan föreslogs att bestämmelsen skulle ändras så att hyresavtalet skulle bestå om hyresgästen, utan att ha varit vållande till händelsen, motsätter sig att hyresavtalet upphör att gälla. Samt att hyresvärden avser att återställa eller har återställt lägenheten för samma ändamål som den hade före händelsen.

Läs ocksåMikron orsakade brand – hon blev bostadslös

Lagen ändrades emellertid aldrig och sedan dess har flertalet hyresgäster fått se sitt hyreskontrakt bokstavligen gå upp i rök.
Nu försöker alltså Hyresgästföreningen att på nytt förmå regeringen att se över lagen.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå Morgan Johanssons pressavdelning för en kommentar.

Läs också Saidat får inte flytta tillbaka efter branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.