HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästförening utan lokal: ”Vi hoppas alltid på vädrets makter”

Uppsala Den lokala hyresgästföreningen Kastanjen i Salabacke i Uppsala ordnar sina aktiviteter utomhus. Tidigare hade de styrelsemötena i varandras kök, men nu får de hyra lokalen i kvarteret intill.
Foto: Petra Marandi Roos
När den lokala hyresgästföreningen Kastanjen ordnar aktiviteter gäller det att de har vädret med sig, eftersom de inte har någon kvarterslokal att gå in i. Här är Owe Hedin (vice ordförande), Vanja Lindberg, Per Sund (ekonomiansvarig), Carina Schwalbe (sekreterare), Lars Larsson, Lars-Olof Lindberg och Kori Everitt (ordförande) i styrelsen.

De senaste tre åren har bara ett kommunalt bostadsbolag i Västmanlands, Gävleborgs och Uppsala län byggt kvarterslokaler till några av sina nybyggda lägenheter. Många bostadsbolag har valt bort att bygga kvarterslokaler betydligt längre än så.

Kvarteret Kastanjen är byggt av Uppsalahem 2012–2013 och har en blandning av 55+lägenheter, ungdomslägenheter och vanliga lägenheter, men ingen kvarterslokal.

Läs ocksåBytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten

– Jag tycker att det är jättesynd. Man hade kunnat skapa en bättre gemenskap på gården om man hade haft en lokal. När man bygger många smålägenheter skulle många hyresgäster också vilja ha en lokal att hyra till exempel för fester, säger Kori Everitt, ordförande i den ­lokala hyresgästföreningen Kastanjen.

Föreningen bildades 2016, vid ett möte där de fick låna Uppsalahems lunchrum på Brantings torg, några kvarter bort.

– De första åren hade vi styrelsemöten hemma hos varandra, i köket, men det gick ju inte med boendemöten. Vi försökte ordna boendemöten en bit bort på Verkmästargatan, men det var svårt att få folk dit, säger Per Sund, som är ekonomiansvarig i styrelsen.

Läs ocksåStudenter i Karlskrona vill dela mer

Till en början fick de inte använda lokalen på gården bredvid, eftersom den dåvarande styrelsen där inte tyckte att det fanns tillräckligt många lediga tider. Att Kastanjen nu får ha möten i den kvarterslokalen har underlättat mycket.

– Men nackdelen är att vi alltid måste kolla om lokalen är ledig, säger Vanja Lindberg, som är styrelseledamot.

– Plus att vi betalar till en annan hyresgästförening för att vara där, säger Carina Schwalbe, sekreterare i styrelsen.

Läs ocksåHyresgäster jublar efter ny dom – värdar varnar för färre lägenheter

När de ordnar aktiviteter för medlemmarna, som den återkommande ”­Kastanjens dag”, blir det utomhus.

– Vi hoppas alltid på vädrets makter, säger Vanja Lindberg.

Läs också Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Skyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.