HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kvarterslokal sällsynt i mellansvenska nybyggen

Gävleborg De kommunala bostadsbolagen i Västmanlands, Gävleborgs och Uppsala län har byggt tusentals nya lägenheter de senaste tre åren, men bara ett bolag har byggt nya kvarterslokaler till dem. Det visar Hem & Hyras kartläggning.
En enkät skickades ut till alla kommunala bostadsbolag i Västmanlands, Gävleborgs och Uppsala län samt Norrtälje kommun. De som inte svarade fick påminnelser. 8 av de 24 bolag som svarade på enkäten hade inte byggt nya bostadshus de senaste tre åren. Hoforshus har däremot byggt en ny kvarterslokal när ett hus från 1960-talet som innehöll lägenheter och affärslokaler byggdes om till 70+lägenheter. Roslagsbostäder och Knivstabostäder svarade inte på enkäten.

Ett förlängt vardagsrum att bjuda in släkt och vänner till, eller lära känna grannarna i. En plats för lokalt inflytande och demokrati. Kvarters­lokalen är en viktig samlingspunkt i många bostadsområden, men när nya lägenheter byggs prioriterar bolagen sällan att bygga nya lokaler.

Av de 16 kommunala bostadsbolag i Västmanlands, Gävleborgs och Uppsala län som har svarat på Hem & Hyras enkät och har byggt nya bostadshus de senaste tre åren är det bara Gavlegårdarna i Gävle som även har byggt kvarterslokaler. Bolaget har byggt ungefär 400 nya lägenheter och tre kvarterslokaler i anslutning till dem.

Läs ocksåMimers hyror klara efter strandning

En av lokalerna ligger i ett trygghetsboende, där en samlingslokal var ett krav för att få statligt stöd. En annan av dem finns i ett äldreboende där det även finns tio 55+lägenheter i samma byggnad. Den tredje lokalen byggdes tillsammans med ett övernattningsrum på Almvägen.

– Tanken där är att man inte ska ­behöva bo i en fyra för att barnen som har flyttat hemifrån till exempel ska ­kunna komma och hälsa på över påsken, ­säger Mattias Janson, byggprojektchef på Gavlegårdarna.

Han säger att det alltid är en av­vägning mellan allt det positiva en ­lokal för med sig och kostnaden.

Läs ocksåHyresgäster rättslösa vid brand

– Det är ett problem att det är något hyresgästerna måste bära på hyran, ­säger han.

Ett av de bolag som har byggt många nya lägenheter de senaste tre åren — över 500 — men inga nya kvarterslokaler, är Mimer i Västerås. Att det har blivit så beror enligt fastighetschefen Gustav Hanstad bland annat på att de har förtätat i områden där det redan finns kvarterslokaler och att de har byggt koncepthus, standardiserade hus som har tagits fram för att det ska bli billigare att bygga.

– Det är inte ett strategiskt val att inte bygga kvarterslokaler. Vi tycker att de behövs, men vi tycker att vi har dem, säger Gustav Hanstad.

Läs ocksåBostadsbolag i Aros-Gävle nominerade till pris

Det är dock inte alltid hyresgästerna har tillgång till en lokal i ett äldre kvarter intill. I Uppsala har till exempel flera helt nya bostadsområden vuxit fram.

– En förening hade boendemöte i ett garage. Det fungerar ju inte i längden, säger Liselott Andersson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Samtidigt, påpekar både ­Gustav ­Hanstad och Liselott Andersson, finns det områden där lokalerna ­används ­väldigt sparsamt och utmaningen ­snarare är att fylla dem med ­aktiviteter.

Fakta: Därför bygger inte allmännyttan kvarterslokaler

Här är bolagens vanligaste argument:
• Hålla nere hyran/få ihop den ekonomiska kalkylen.
• Det finns kvarterslokaler i äldre hus i närheten.
• Låg efterfrågan.

Läs också Många strandningar i region Aros-Gävle Strandade hyresförhandlingar med Hallstahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.