Annons

Hyresgästföreningen återuppstår i Åtvidaberg

Åtvidaberg För sju år sedan lade Hyresgästföreningen Åtvidaberg ner sin verksamhet på grund av bristande intresse. Nu har föreningen återuppstått.

Det var 2013 som föreningen vid årsmötet tvingades konstatera att det trots ökande medlemsantal inte gick att få ihop någon styrelse. I stället skulle Linköpingsföreningen sköta verksamheten i Åtvidaberg, ett ansvar som senare togs över av regionstyrelsen.

Men efter några år började ett engagemang spira bland boende i området Eksätter. Missnöje med utemiljön skapade diskussioner i en Facebookgrupp vilket i sin tur ledde till att en lokal hyresgästförening bildades i området 2018.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det kändes lagom att börja på den nivån. Men nu är vi redo att ta nästa steg, säger Fredrik Karlsson.

”Nu är vi redo att ta nästa steg”, säger Fredrik Karlsson, nyvald ordförande.

Han har varit ordförande i Eksätter under de gångna två åren och greppar nu ordförandeklubban när Hyresgästföreningen Åtvidaberg startar upp verksamheten igen. En fem personer stark styrelse valdes vid årsmötet som hölls nyligen.

Viktigast det kommande året blir att visa upp föreningen så mycket som möjligt.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

— Vi vill visa att vi finns på orten igen, säger Fredrik Karlsson.

Bland annat planeras en stor familjedag i Folkets park den 16 maj, om inte coronavirusets spridning sätter stopp för det.

Vid årsmötet valdes också flera husombud.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

— Ett husombud fungerar som föreningens förlängda arm ute i områdena. Någon som kan kontaktas inför en hyresförhandling till exempel för att få en bild av hur saker och ting fungerar i området, förklarar Eva Arud, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

En av de som valdes till husombud är Monika Lindgren. Hon tycker att Åtvidaberg har hamnat i skymundan och att det varit svårt att få hjälp.

Annons

— Så det är bra att det finns en förening här igen. Jag tror att det behövs verksamhet på lokal nivå för annars försvinner man lätt i mängden. Där jag bor, på Höjdvägen, har det varit lite stökigt med flera bränder ibland annat soprum. Brandkåren har varit fem gånger på Höjdvägen sedan jag flyttade dit 2016, berättar hon och påpekar att trygghetsfrågor är något som hon tycker att Hyresgästföreningen borde jobba med.

Monika Lindgren tycker att det behövs en hyresgästförening i Åtvidaberg.

Åtvidaberg höll sitt årsmöte förra veckan. Sedan dess har utvecklingen kring coronaviruset eskalerat och Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutade i går att rekommendera föreningarna att skjuta upp sina årsmöten. I Östergötland drabbar det närmast föreningarna i Norrköping och Linköping som skulle ha hållit sina årsmöten i kväll, onsdag 18 mars.

Hyresgästföreningen hade vid årsskiftet 522 medlemmar i Åtvidaberg.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.