Annons

Hyresgästföreningen: Ställ in alla årsmöten

Nyheter Skjut fram årsmötena – på obestämd tid. På grund av Coronaviruset rekommenderar Hyresgästföreningens styrelse alla sina föreningar att ställa in de möten som planerats för mars.
Foto: AnnaKarin Löwendahl, Wikimedia commons
Hyresgästföreningen vill skjuta upp alla årsmöten.

Igår stängde Hyresgästföreningen alla sina kontor. Och nu har de även gått ut med en rad rekommendationer till sina lokala föreningar på hur alla ska jobba, för att kunna tackla Coronaviruset och minska risken för att viruset sprids.

En av dessa rekommendationer är att de årsmöten, som enligt stadgarna ska äga rum nu i mars, ska senareläggas. Till när är oklart. Om detta meddelar Hyresgästföreningens styrelse att de ska återkomma till efter den 3 april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inger Borg, tillförordnad ordförande i region Sydost, säger att de kommer att följa styrelsens råd.

– Jag tycker själv att det är väldigt klokt. Det är snarare svårt att inte följa den rekommendationen. Det handlar om demokrati. Om vi har årsmöte nu i mars, så tvingar vi våra medlemmar att välja mellan att riskera hälsan, och att avstå från att delta i den demokratiska processen, säger Inger Borg.

Annons

Hon säger att det kan bli problem med det uppskjutna årsmötet – till exempel extra kostnader för avbokade lokaler, som respektive förening får stå för – men att det ändå är ”marginella besvär jämfört med vad Coronaviruset kan ställa till med i samhället”.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.
Inger Borg.

– I förlängningen kan det också bli bekymmer för val av förbundsstyrelsen i juni, eftersom vi inte vet hur länge det här kommer att pågå. Det finns frågor som kommer att behöva besvaras, men det blir nog inga större problem.

De fullmäktigeledamöter som valdes på förra årets föreningsmöten, gäller tills man kunnat genomföra 2020:s möten.

Undvik kvarterslokalerna

Hyresgästföreningen ber även alla medlemmar över 70 års ålder att inte delta i några möten alls. Styrelser och arbetsgrupper manas att hålla möten digitalt eller via telefon.

Annons

När det gäller kvarterslokaler i Hyresgästföreningens regi så rekommenderar förbundsstyrelsen de ansvariga som tillhör riskgrupp, eller är oroliga för smittspridning, att inte genomföra de arbetsuppgifter som innebär kontakt med andra. Till exempel nyckelöverlämning och städinspektion. Man vill att lokalansvariga ska hitta andra lösningar på de här sysslorna.

Helst ser förbundsstyrelsen att kvarterslokalerna inte används alls, om det gäller träffar där smittspridning kan förekomma. Detta rekommenderar man i dagsläget fram till den 3 april.

Corona i Hyressverige
Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.