Annons

Engagerade grannar startar förening i Åtvidaberg

Åtvidaberg För första gången på tio år finns det en lokal hyresgästförening i Åtvidaberg. Det började med att några boende i Eksätter diskuterade sin utemiljö på Facebook.
Foto: Jenny Knutsson
Fredrik Karlsson axlar ordföranderollen i den nystartade lokala hyresgästföreningen Eksätter i Åtvidaberg.

2013 lade Hyresgästföreningen i Åtvidaberg ner verksamheten på grund av bristande engagemang och sedan dess hör de drygt 500 medlemmarna i kommunen till Linköpingsföreningen. Flera år tidigare hade också den sista lokala Hyresgästföreningen på orten upphört.

Men nu har en lokal förening bildats, i bostadsområdet Eksätter. Initiativet kommer från hyresgästen Fredrik Karlsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var en hel del saker som strulade i vårt område, bland annat när det skulle installeras bredband. Jag tröttnade på det och startade en grupp på Facebook, berättar han.

Annons

I gruppen diskuterade grannarna de problem man upplevde fanns. Men samtalen fördes också när man träffades på gården eller på hundpromenader. Tanken uppstod om att bilda en arbetsgrupp via Hyresgästföreningen för att på allvar kunna börja arbeta med olika frågor.

Men det blev mer än så. Fredrik Karlsson har valts till ordförande i den interimsstyrelse bestående av sju hyresgäster i Eksätter som nu har bildats.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Vi vill jobba för vårt område. Hyresgästföreningen vill att vi ska bilda en ny förening för hela Åtvidaberg men jag är inte beredd att satsa så hårt än i alla fall. Vi börjar så här så får vi se.

Annons

På agendan framöver står bland annat att ta upp frågor som rör utemiljön med hyresvärden, Åtvidabergs bostads AB. Hyresgästerna är eniga om att buskar och grönytor behöver fixas till. Eventuellt kan det också bli en trygghetsvandring framöver.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.