Annons

Hyresgästföreningen kräver att D. Carnegie sänker hyran

Nynäshamn En renoverad tvåa i Ösmo kostar nästan åtta tusen kronor hos D. Carnegie. Alldeles för högt anser Hyresgästföreningen som nu kräver att bolaget sänker hyrorna för 70 hyresgäster.
Foto: Kenneth Samuelsson
Carina Tellberg i Ösmo är en av 70 hyresgäster som kräver hyressänkning.

D. Carnegie har som affärsidé att köpa upp miljonprogram, renovera och höja hyran med cirka 40 – 50 procent.

Men på grund av att bolaget inte kommit överens med Hyresgästföreningen i Stockholm om hur stor höjningen ska vara efter renovering så har bolaget i många fall höjt hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu kräver Hyresgästföreningen region Stockholm att det börsnoterade bolaget sänker hyrorna för 70 lägenheter på Bergsvägen i Ösmo som de nyligen köpte av Akelius.

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen anser att hyrorna i Ösmo ligger cirka 20 procent för högt jämfört med jämförbara lägenheter i området
– Vi företräder ett stort antal hyresgäster men jag kan inte säga hur mycket vi kommer att kräva i sänkning. Vi har haft ett första möte och det är positivt att de vill förhandla.

Hyresgästen Carina Tellberg flyttade in i en nyrenoverad lägenhet för fem år sedan när huset ägdes av Akelius. Men hon tycker att hyran på 7 857 kronor för tvåan är alldeles för hög.
– Det är ju inte jättenära stan och sedan tycker jag inte att ventilationen fungerar så bra och det är en spricka i taket. Servicen är rätt dålig, det tar tid att få hjälp.

Annons
Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

Nu är hennes förhoppning att Hyresgästföreningens förhandlingar ska leda till att hyran sänks.
– Jag är tacksam för minsta lilla sänkning, säger hon.

I Ösmo är cirka hälften, 70 av 150 lägenheter inte förhandlade med Hyresgästföreningen. Men Stefan Björk uppskattar att D. Carnegie har egensatta hyror i tusentals renoverade lägenheter i Stockholmsområdet. Ösmo är först ut men Hyresgästföreningen kan komma att kräva sänkningar i fler områden.
– Ska vi nå framgång i vårat arbete så måste vi hitta jämförbara lägenheter med lägre hyra, annars är det svårt att driva krav på en sänkning, säger han.

Vad händer om ni inte får igenom någon sänkning i Ösmo?
– Vi vill i första hand förhandla men är beredda att gå till hyresnämnden om vi inte kommer överens

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

Flera bolag har ju höjt hyran relativt mycket utan att förhandla med er, varför har ni inte krävt sänkningar tidigare?
– Det har vi gjort men det har ofta slutat med att hyresvärden har löst problemet genom att kompensera hyresgästen eller gett hyresgästen en ny lägenhet med lägre hyra och då har vi inte kunnat driva det längre.

Annons

Ett annat skäl till att det är svårt att driva den här typen av ärenden är enligt Stefan Björk, att det är väldigt resurskrävande.
– Men det har blivit ett större och större problem och antalet lägenheter med för höga hyror har ökat så därför måste vi ta tag i det nu, säger han.

Hem & har bett D. Carnegies kommunikationschef Björn Sundberg om en kommentar till kravet på hyressänkning, dock utan resultat.

 

Läs också Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.