HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen kritiska till Libos försäljning

Lindesberg Hyresgästföreningen är kritiska till att Libo säljer närmare 300 lägenheter till en privat hyresvärd - och att föreningen inget fick veta i förväg.
Foto: Anna Rytterbrant
Andrea Nilsson är verksamhetsutvecklare på på Hyresgästföreningen i Örebro och säger att föreningen är kritisk till Libos försäljning av närmare 300 lägenheter.

I förrgår fick hyresgästerna i närmare 300 lägenheter i Lindesberg veta att deras bostäder sålts till den privata hyresvärden Akka Egendom som tar över sista augusti.

I går fick Hyresgästföreningen veta det samma. Trots att Libos vd Roger Sixtensson säger i en intervju till Hem & Hyra att Libo informerat  föreningen om att en försäljning kan vara aktuell, är det inget som Hyresgästföreningen säger sig känna igen.

Läs ocksåVill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

– Jag tycker det låter konstigt. Vare sig förhandlare, förtroendevalda eller verksamhetsutvecklare känner igen det här. Vi var helt ovetande. Vi har inte fått någon info eller antydan att det var på gång. Det är märkligt att de inte antytt att en försäljning var på gång. De hade kunna sagt något om det var något de jobbade med, men de hade inte behövt säga vilka köparna eller vilket område, säger Andrea Nilsson som är verksamhetsutvecklare i Örebro.

Hon säger att Hyresgästföreningen visserligen tycker att Akka skött sig bra och att föreningen har ett gott samarbete med dem.

– Men det är alltid tråkigt att allmännyttan säljer ut. Det ger hyresgästerna mindre laglig rätt att ha ett inflytande i boendet och är anledningen till att vi som organisation reagerar på detta när det händer. Och det är ett stort antal lägenheter som LIBO säljer ut och Akka är fortfarande nya på den svenska hyresmarknaden, säger hon.

Läs ocksåVill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand

Varför är det viktigt att ett bolag ger information om försäljningar innan?
– För att kunna säkerställa tryggheten för hyresgästerna. Och i dessa valtider har vi fört samtal med alla partier. I samtal med Socialdemokraterna har vi varit överens om att allmännyttan är en trygghet och en viktigt stöttepelare i dagens bostadspolitik, vilket gör denna transaktion än mer märkligt eftersom Lindesberg är en Socialdemokratiskt styrd kommun, säger Andrea Nilsson.

Men är det inte bra att de säljer, så att de inte måste höja hyrorna mer för renovering och ombyggnation?
– Det är inte riktig så det hänger ihop. Pengarna de får in på en försäljning som gör att de kan bygga nytt eller renovera, gör inte att hyreshöjningarna uteblir. Bolagens ekonomi är inte riktigt så enkla.

Det står i Libos ägardirektiv att de inte ska växa mer. När de nu bygger så pass mycket, är det inte då självklart att de säljer?
– Inte nödvändigtvis. Det är ju också en bedömningsfråga vad det är att växa. Libo har också ett uppdrag att bygga nytt och har varit tydliga med att de behöver pengar till ombyggnation och nybyggnation. Det kan de få genom att ägarna i stället sänker avkastningskravet.

Läs ocksåKommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Hem & Hyra försöker nå Libos vd för en kommentar.

Läs också Andreas, 22 år - Vill bli hyresvärd och bygga upp en förmögenhet Pojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.