HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Libo säljer närmare 300 lägenheter

Lindesberg Lindesbergsbostäder, Libo, säljer 279 lägenheter till den privata hyresvärden Akka Egendom. Hyresgäterna informerades först igår om förändringen. Pengarna ska användas till ombyggnad och nybyggnation.
Foto: Anna Rytterbrant
En misstro mellan Hyresgästföreningen och Lindesbergsbostäder har lett till att den partsammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, har bestämt hyreshöjningen för 2019. Samtidigt har HMK ensidigt beslutat om 2020 års höjning, vilket är ovanligt.

I mars skrev Hem & Hyra om vilka kommunala bostadsbolag som sålt eller planerade att sälja för att få pengar till nybyggnation och renovering. Libo var ett av de bolag som svarade att det fanns planer på framtida försäljning. Men när Hem & Hyra ställde följdfrågor uteblev svaren.

Nu visar det sig att Libo i samma veva som Hem & Hyra ställde frågor, var mitt inne i att förbereda affären med Akka Egendom.

Läs ocksåKopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag

Försäljningen gäller 279 lägenheter i Lindesberg i området vid Lasarettet. Bättringsvägen 1-6, Skinnarbacken 20-24
och 28-34 samt Ånäsvägen 13-15. Tillträde av fastigheterna sker 31 augusti 2018 och först då kommer försäljningssumman bli offentlig.

-Vi fick i uppdrag att sälja av vår styrelse i juni förra året för att få loss kapital till nybyggnation och renovering. Och det är något som står i ägardirektiven att vi ska göra samt att Libo inte ska växa och bli större. Och det innebär ju att får vi i uppdrag att bygga så får vi i uppdrag att avyttra. Just de här fastigheterna har de varit under lupp sen i januari februari, säger Roger Sixtensson som är vd på Libo.

Fram tills i går har försäljningen varit okänd för hyresgästerna. Och enligt Roger Sixtensson har två hyresgäster hört av sig till Libo och uttryckt sitt missnöje.
– Vi ville inte att de skulle behöva läsa det i media. Nu vet vi att alla inte är hemma och att det kommer att bli en överraskning när de läser det i pressen, men tanken var att de skulle höra det från oss. Det två samtal vi fick igår var från hyresgäster som trodde det skulle bli sämre. Och vi kan ju bara lugna dem med att det låg i vårt uppdrag att säkerställa att köparen är rätt.

Läs ocksåKämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Samtidigt så vet man ju att det ofta är mer problem att hyra av privata hyresvärdar än kommunala.

– Vi har lagt mycket jobb på att det ska bli rätt hyresvärd, för det har vi förstått att ett kommunalt bostadsbolag alltid får kritik om man säljer. Men vi tycker att vi gjort ett så gott arbete vi kan att hitta rätt köpare.

Att ni inte gått ut med mer information till hyresgästerna, vad beror det på?
– Vi blev kontaktade av Akka och de har krävt sekretess för att det skulle blir en affär.

Läs ocksåEHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk

Libo och Akka har gått igenom avtalen som gäller för hyresgästerna i de sålda fastigheterna för att hyresgästerna ska påverkas så lite som möjligt. Det innebär bland annat att hyresgästerna kommer att få ha kvar sin tv-leverantör och behålla sina köpoäng hos Libo.

Så om man nu bor hos er, kan man alltså få veta bara dagen innan att huset man bor i ska säljas?
– Ja, eftersom ägaren gett styrelsen det här direktivet så är det ju något som styrelsen kontinuerligt tar upp. Men nu har den sittande styrelsen klart uttalat att de är nöjda med försäljning och att det i nuläget inte är aktuellt med fler försäljningar.

Henrik Jussi-Pekka som är vd på Möller & Partners och Akka Egendom säger i ett pressmeddelande:

– Detta blir Akkas andra förvärv i Lindesberg och vi har nu 550 lägenheter på orten och 850 lägenheter i Örebroregionen totalt,
vilket betyder att vi börjar närma oss en rationell förvaltningsenhet – vilket ger gynnsamma synergieffekter både för oss som
fastighetsägaren och för våra hyresgäster.

 

Läs också Sala går mot strömmen - elpriset rusar Bra år för Sörmlands allmännyttor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.